Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos miętowy po indonezyjsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta świeża siekana 10 g
pomidory 2 sztuki malinowe
ząbki czosnku 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
kolendra mielona szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier ok. 1 łyżeczki

Porada

Sos jest dość ostry i wyrazisty w smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos miętowy po indonezyjsku

Liście mięty umyć i drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę , cebulę obrać i posiekać.
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, usunąć nasiona.Wszystkie składniki zmiksować, na końcu dodać sok z cytryny i doprawić.
Sos można przechowywać w lodówce.
Podajemy do sałatek z buraczkami , fasolą i ziemniakami.
Dziś robiłam z marchewką al dente ( marchew gotuję w z cukrem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 20.05.2016 21:20
pewnie by mi smakował,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak