Sos kurkowy z serem gorgonzola

Sos kurkowy z serem gorgonzola

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    200 g
  • śmietana 18 proc

    0.5 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • koper świeży

    do smaku
  • olej

  • mąka

    1 łyżka
  • ser gorgonzola

    60 (błękitny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kurki opłukać. Gotować ok. 1 h.
2. Cebulę poszatkować. Smażyć na złocisty kolor.
3.Gdy kurki się ugotują, dodać do cebuli. Część można zmiksować. Wodę pozostałą od kurek, zmieszać ze śmietaną, mąką. Wlać do reszty i zagotować.
4. Dodać przyprawy warzywnej. Dodać utarty ser gorgonzola lub błękitny. Gotować aż ser się rozpuści.
5. Dodać pokrojony świeży koperek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 05.02.2017 16:56
moje smaki
Krysia_S 15.04.2014 22:09
Mmm... palce lizać ;)
EmciaPichci 12.01.2013 17:43
uwielbiam to połączenie smaków ;)
kaja1991 03.01.2013 11:38
musi być pyszny
Kate131 03.01.2013 08:03
świetne
caralajna 31.07.2012 23:08
uwielbiam kurki, to moje ulubione grzyby.. dodatek sera do sosu brzmi smacznie
olkaaa 05.04.2012 07:45
mniam
jeta72 22.02.2012 23:33
super
Kas2 19.02.2012 16:42
znakomity
Beatris 16.02.2012 21:33
Z chęcią bym posmakowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat