Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos guacamole

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

awokado 1 szt
pomidor concasse 1 szt
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
kolendra świeża 1 łyżka
papryczka chili 1 szt
sól, pieprz
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos guacamole

Sos, który najczęściej towarzyszy kuchni meksykańskiej. Podawany m.in. do tortilli i tacos. Jest również świetny, jako dodatek do mięs z grilla. Ważne żeby avokado było dojrzałe.


Z avokado usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić cytryną i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Cebulę, czosnek i chili pokroić w drobną kostkę, dodać do avokado. Na koniec dodać pokrojony pomidor, kolendrę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pomidory concasse są to pomidory bez skórki i mają usunięte gniazda nasienne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.02.2014 20:18
Na pewno skorzystam z tego przepisu .
Gabi44 21.10.2013 23:38
Lubię awokado ,a sos guacamole jest cudowny.
Megg 21.10.2013 18:07
bardzo ciekawy sosik
Kasnaj 21.10.2013 16:32
wygląda apetycznie
Konczi 21.10.2013 16:31
z przyjemnością bym skosztowała takiego sosu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak