Sos grzybowy Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    2 sztuki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    do smaku
  • Sól-ewentualnie

    do smaku
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • podgrzybki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby pokroić(nie rozmrażać),cebulę drobno posiekać.W wysokiej patelni rozgrzać margarynę,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów.Wlać wodę(ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut.Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić maggi do smaku.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 02.06.2012 19:52
Szkoda,że takie suche lata nastały i mało grzybów.Uwielbiam takie sosy.
caroline1983 22.03.2011 12:37
Uwielbiam takie dania
wedith1 27.10.2010 19:50
Wygląda bosko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat