Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do enchilady z cukinią, tofu i wołowiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
cebula czerwona 2 szt.
papryczka chili 1 szt.
pomidory w puszce 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pasta paprykowa 1 łyżka
olej słonecznikowy
czosnek 3 ząbki
kolendra mielona do smaku
limonka 1 szt.
kukurydza konserwowa 1 puszka
fasola czerwona 1 puszka
papryka zielona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
wino białe wytrawne
tofu 200 g
cukinia 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do enchilady z cukinią, tofu i wołowiną

Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę razem ze skórką, podobnie pokroić cebulę i paprykę.
Wołowinę usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem pokrojonej cebuli i posiekanego chili.
Wlać posiekane pomidory z puszki razem z zalewą.
Dusić, w międzyczasie dodać cukinię, paprykę, tofu pokrojone w drobną kostkę, przyprawy i podlać niewielką ilością wina.

Do sosu dodać pastę pomidorową i paprykową, osączoną kukurydzę i fasolę, sok i nieco skórki otartej z limonki.
Zagotować i ostatecznie doprawić na ostro.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.02.2013 17:58
oj brzmi pysznie :) chętnie wypróbuję :)
Renataj 03.09.2012 23:16
Zapowiada się bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak