Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wołowe
500 g -
cebula czerwona
2 szt. -
papryczka chili
1 szt. -
pomidory w puszce
1 puszka -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
pasta paprykowa
1 łyżka -
olej słonecznikowy
-
czosnek
3 ząbki -
kolendra mielona
do smaku -
limonka
1 szt. -
kukurydza konserwowa
1 puszka -
fasola czerwona
1 puszka -
papryka zielona
1 szt. -
papryka żółta
1 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
wino białe wytrawne
-
tofu
200 g -
cukinia
2 szt.
Przepis i sposób przygotowania Sos do enchilady z cukinią, tofu i wołowiną
Wołowinę usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem pokrojonej cebuli i posiekanego chili.
Wlać posiekane pomidory z puszki razem z zalewą.
Dusić, w międzyczasie dodać cukinię, paprykę, tofu pokrojone w drobną kostkę, przyprawy i podlać niewielką ilością wina.
Do sosu dodać pastę pomidorową i paprykową, osączoną kukurydzę i fasolę, sok i nieco skórki otartej z limonki.
Zagotować i ostatecznie doprawić na ostro.
Komentarze (2)