Sos do enchilady z cukinią, tofu i wołowiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • pasta paprykowa

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

  • czosnek

    3 ząbki
  • kolendra mielona

    do smaku
  • limonka

    1 szt.
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • fasola czerwona

    1 puszka
  • papryka zielona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • wino białe wytrawne

  • tofu

    200 g
  • cukinia

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę razem ze skórką, podobnie pokroić cebulę i paprykę.
Wołowinę usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem pokrojonej cebuli i posiekanego chili.
Wlać posiekane pomidory z puszki razem z zalewą.
Dusić, w międzyczasie dodać cukinię, paprykę, tofu pokrojone w drobną kostkę, przyprawy i podlać niewielką ilością wina.

Do sosu dodać pastę pomidorową i paprykową, osączoną kukurydzę i fasolę, sok i nieco skórki otartej z limonki.
Zagotować i ostatecznie doprawić na ostro.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 04.02.2013 17:58
oj brzmi pysznie :) chętnie wypróbuję :)
Renataj 03.09.2012 23:16
Zapowiada się bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat