Przepis i sposób przygotowania na: Sos chili - słodki
Papryczki przeciąć na połowę, wyciąć szypułkę i usunąć większość pestek.
Miąższ pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
Ogórki umyć i grubo pokroić - dodać do chili.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i z grubsza posiekać - dodać do chili.
Imbir obrać i grubo posiekać - dodać do blendera.
Wsypać cukier, wlać szklankę wody, dodać trochę soli.
Zmiksować całość aby powstała dość miałka gęsta masa.
Przelać do szerokiego rondelka i dolać resztę wody.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę wprost do garnka oraz wycisnąć sok.
Gotować kilka minut, aż całość straci surowy posmak.
Wsypać żel-fixy, dokładnie wymieszać i ogrzewać, stale mieszając 5-7 miut od czasu zawrzenia.
Gorącym sosem napełnić słoiczki (po sam brzeg), zakręcić i postawić dnem do góry.