Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chili - słodki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 5-6 średnich
imbir duże kłącze
czosnek duża główka
cukier 1 szkl.
żel-fix 3:1 1 op.
ogórek sałatkowy 2 średnie
cytryna 1 duża
woda 3 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chili - słodki

Ubrać gumowe rękawiczki !!!
Papryczki przeciąć na połowę, wyciąć szypułkę i usunąć większość pestek.
Miąższ pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
Ogórki umyć i grubo pokroić - dodać do chili.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i z grubsza posiekać - dodać do chili.
Imbir obrać i grubo posiekać - dodać do blendera.
Wsypać cukier, wlać szklankę wody, dodać trochę soli.
Zmiksować całość aby powstała dość miałka gęsta masa.
Przelać do szerokiego rondelka i dolać resztę wody.
Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę wprost do garnka oraz wycisnąć sok.
Gotować kilka minut, aż całość straci surowy posmak.
Wsypać żel-fixy, dokładnie wymieszać i ogrzewać, stale mieszając 5-7 miut od czasu zawrzenia.
Gorącym sosem napełnić słoiczki (po sam brzeg), zakręcić i postawić dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.10.2012 14:34
Z podanych proporcji wychodzi dosć dużo gotowego sosu, bo około 1,5 litra... Proponuję na próbę zrobić sos z mniejszej ilości produktów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak