odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Grillowany ser halloumi na szpinaku, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Aromatyczne, pełne smaku danie inspirowane kuchnią grecką, czyli grillowany ser halloumi na szpinaku z oliwkami i suszonymi pomidorami. Trudno się oprzeć takim pysznościom - sami zobaczcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • ser halloumi

    250 gramów
  • szpinak baby

    1 opakowanie
  • szalotka

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuk
  • olej z suszonych pomidorów

    4 łyżki
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
  • kapary

    1 łyżka
  • oliwki czarne

    5 sztuk
  • oliwki zielone

    5 sztuk
  • konfitura figowa

    1 łyżka

Marynata:

  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    3 łyżki

Do dekoracji:

  • bazylia

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od posiekania czosnku. Następnie nalewamy oliwy do miski i dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku naszą marynatę przyprawą do dań kuchni włoskiej. Całość mieszamy. Ser halloumi kroimy w plasterki i wkładamy do marynaty.

Następnie ząbki czosnku kroimy w plasterki, siekamy szalotkę, białą część pora, oliwki zielone i czarne, przygotowujemy potrzebną ilość kaparów oraz kroimy suszone pomidory w paski. W garnku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i kolejno smażymy szalotkę, por i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy suszone pomidory, zielone i czarne oliwki i kapary. Do smaku przyprawiamy całość kolorowym pieprzem. Następnie wrzucamy prażone orzeszki pinii i doprawiamy solą o obniżonej zawartości sodu. Nie smażymy szpinaku zbyt długo, by zachować jego chrupkość.

Na ryflowanej patelni grillujemy ser halloumi na złoty kolor.   

Sposób podania: Halloumi układamy na smażonym szpinaku z warzywami i podajemy z łyżką konfitury figowej. Na koniec możemy udekorować danie świeżymi listkami bazylii.

Doradca Smaku
Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zdjęciu z patelni. Zamiast patelni ryflowanej można skorzystać z tradycyjnego grilla.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat