Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki główne:
-
ser halloumi
250 gramów -
szpinak baby
1 opakowanie -
szalotka
1 sztuka -
por (biała część)
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
pomidory suszone Smak
6 sztuk -
olej z suszonych pomidorów
4 łyżki -
orzeszki pinii
2 łyżki -
kapary
1 łyżka -
oliwki czarne
5 sztuk -
oliwki zielone
5 sztuk -
konfitura figowa
1 łyżka
Marynata:
-
oliwa
4 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
3 łyżki
Do dekoracji:
-
bazylia
kilka listków
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIII: Grillowany ser halloumi na szpinaku, odc. 3
Zaczynamy od posiekania czosnku. Następnie nalewamy oliwy do miski i dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku naszą marynatę przyprawą do dań kuchni włoskiej. Całość mieszamy. Ser halloumi kroimy w plasterki i wkładamy do marynaty.
Następnie ząbki czosnku kroimy w plasterki, siekamy szalotkę, białą część pora, oliwki zielone i czarne, przygotowujemy potrzebną ilość kaparów oraz kroimy suszone pomidory w paski. W garnku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i kolejno smażymy szalotkę, por i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy szpinak, suszone pomidory, zielone i czarne oliwki i kapary. Do smaku przyprawiamy całość kolorowym pieprzem. Następnie wrzucamy prażone orzeszki pinii i doprawiamy solą o obniżonej zawartości sodu. Nie smażymy szpinaku zbyt długo, by zachować jego chrupkość.
Na ryflowanej patelni grillujemy ser halloumi na złoty kolor.
Sposób podania: Halloumi układamy na smażonym szpinaku z warzywami i podajemy z łyżką konfitury figowej. Na koniec możemy udekorować danie świeżymi listkami bazylii.
Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po zdjęciu z patelni. Zamiast patelni ryflowanej można skorzystać z tradycyjnego grilla.![]()
Komentarze (0)