Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Quesadillas

  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • szpinak baby

    250 g
  • gruszki

    4 sztuki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • cytryna

    1/2
  • ser mozarella

    2 kulki
  • ser plaśniowy

    250 g (zielony)
  • placki do tortilli

    4 (wieloziarniste)
  • oliwki czarne Smak

    kilka

Do smaku

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • przyprawa do grzanego wina i piwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
Szalotki kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego klarowanego masła. Następnie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową i na tę samą patelnię wrzucamy świeży szpinak. Szpinak mieszamy, wyłączamy ogień pod patelnią i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
Gruszki obieramy, dzielimy na ćwiartki i z każdej części usuwamy środki. Trzy gruszki kroimy w poprzek na mniejsze cząstki. W garnku podgrzewamy miód – gdy zaczną się na nim pojawiać bąbelki, wrzucamy cząstki gruszek. Całość mieszamy i dodajemy do smaku przyprawę do grzanego wina i piwa oraz sok z cytryny. Gotujemy ok. 5-7 min aż gruszki będą miękkie. Następnie rozdrabniamy za pomocą blendera na gładki krem. Ostatnią gruszkę kroimy w cienkie plasterki.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
Mozzarellę kroimy kostkę, ser pleśniowy rozdrabniamy w dłoniach.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Quesadillas z gruszką i szpinakiem, odc. 27 foto
Na desce układamy placek z tortilli, rozsmarowujemy na nim konfiturę z gruszek, następnie układamy szpinak, ser pleśniowy, plasterki gruszki, kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki oraz mozzarellę. Przykrywamy drugim plackiem tortilli. Tak przygotowane quesadillas układamy na rozgrzanej, posmarowanej masłem patelni i smażymy z obu stron do zrumieniania. Gotowe danie dzielimy na mniejsze porcje, polewamy odrobiną miodu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Gryga Barbara

29.10.2016 17:55
Zaciekawił mnie ten przepis. Wypróbowałam, quesadillas bardzo mi smakowało.

Doradca Smaku

19.10.2016 15:55
Smakuje bardzo dobrze! :)

Patrycja33

19.10.2016 00:20
ciekawa jestem jak smakuje polaczenie szpinaku z gruszka muszę wypróbować :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat