Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie: Naleśniki z serem kozim, burakiem i szpinakiem

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta wegetariańska | Dzień 3 | Śniadanie

Przepis na naleśniki z serem kozim, burakiem i szpinakiem. Połączenie sera koziego z burakiem i szpinakiem to kompozycja godna dania restauracyjnego. Burak w tym zestawie to prawdziwy rodzimy super food! Wpływa na prawidłowe ukrwienie tkanek i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 48 g (4 łyżki)
białko jaja kurzego 1 szt. (ok. 40 g)
mleko 2% 63 ml (ok. 1/3 szklanki)
woda 63 ml (ok. 1/3 szklanki)
olej rzepakowy rafinowany 2 ml (1 łyżeczka)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 g (2 szczypty)
twarożek kozi 62 g (2 łyżki)
burak 101 g (ok. 1/2 szt.)
szpinak świeży 14 g (ok. 1/2 szklanki)
słonecznik łuskany 3 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny mielony Prymat 2 g (2 szczypty)

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadanie: Naleśniki z serem kozim, burakiem i szpinakiem

1. Mąkę, białko jaja, mleko, wodę, olej i sól miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu za pomocą pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.

3. Buraka umyj, owiń folią aluminiową, piecz w piekarniku przez około 90 minut, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plastry.

4. Nasiona podpraż na suchej patelni.

5. Szpinak opłucz i osusz.

6. Usmażone naleśniki posmaruj serem, ułóż liście szpinaku, plastry buraka. Całość posyp pestkami i pieprzem, a następnie zwiń.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak