Babeczka jaglana z czekoladową pomarańczą

Babeczka jaglana z czekoladową pomarańczą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    4 łyżki
  • serek śmietankowy

    40 g
  • odżywka białkowa

    10 g (np. o smaku białej czekolady)
  • płatki migdałowe

    10 g
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • pomarańcza

    1/2 szt.
  • mięta

    kilka listków do dekoracji
  • gorzka czekolada

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie miksujemy ją razem z serkiem Bieluchem, odżywką białkową i płatkami migdałowymi. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę i umieszczamy ją w foremce do wypieku babeczek. Deser chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Pomarańczę dokładnie obieramy ze skóry wraz z białymi częściami. Ścinajmy skórkę tak, aby zachować okrągły kształt pomarańczy. Po jej oczyszczeniu wycinamy filety, a z pozostałości wyciskamy sok.
Niewielką ilość czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej – pamiętajmy, aby nie dopuścić do wrzenia czekolady. Filety z pomarańczy układamy na papierze do pieczenia i oblewamy je do połowy rozpuszczoną czekoladą.
Babeczkę jaglaną układamy na talerzu wraz z pomarańczą w czekoladzie. Deser polewamy odrobiną soku z pomarańczy (do soku możemy dodać łyżeczkę miodu). Do dekoracji świetnie sprawdzą się listki mięty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

10.04.2018 19:07
Pyszna babeczka, pięknie podana;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat