Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52

Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia otarta Prymat

    do posypania
  • pieprz cytrynowy

    szczypta
  • przyprawa do ryb

    do posypania
  • okoń

    350 g
  • płatki migdałowe

    10 g
  • masło

    0,5 łyżeczki
  • cytryna

    skórka otarta i sok z 0,5 cytryny
  • ziemniaki

    kilka sztuk
  • kapary całe Smak

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    50 ml
  • jajka

    1 sztuka
  • sól morska

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
Rybę filetujemy, zaczynając od grzbietu. Nie zdejmujemy skóry, łuski zdejmujemy za pomocą łyżki. Płuczemy filety pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki zdjętych łusek.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
Tak przygotowane filety doprawiamy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
Migdały prażymy na patelni bez dodawania tłuszczu. Ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układamy papier żaroodporny, aby ryba nie przywarła do dna.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
Filety od wewnątrz smarujemy rozkłóconym jajkiem, obsypujemy migdałami, posypujemy bazylią i zawijamy w roladkę. Spinamy wykałaczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, masło, odrobinę startej skórki z cytryny i sok z ½ cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Purée można przetrzeć przez sito, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
Z upieczonej ryby wyjmujemy wykałaczki. Podajemy ją na talerzu z puree cytrynowym, udekorowaną kaparami oraz pozostałymi migdałami. Możemy również zetrzeć skórkę z cytryny i posypać nią danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

04.03.2016 22:43
Brzmi obłędnie smakowicie!

mileneczka5

12.11.2015 14:02
smacznie przyrządzone:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat