Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na Święta: Świąteczny dorsz w cytrusach wg Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zamiast tradycyjnego karpia, na Święta możecie przygotować takiego wyśmienitego dorsza z sosem z cytryny. Upieczony z cytrusami i podany z włosami z cukinii i chrustem ziołowym będzie prezentował się wprost idealnie na świątecznym stole.

Składniki:

Dorsz:

polędwica z dorsza
300 g
cytryna
4 plastry
limonka
4 plastry
pomarańcza
4 plastry
anyż
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
włosy z cukinii
1 szt.
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
sos cytrusowo-kaparowy

Sos cytrusowo-kaparowy:

ziele angielskie
4 ziarna
Sklep Prymat
olej
1 łyżeczka
kapary
3 łyżeczki
Sklep Prymat
bulion
200 ml
sok z 1/3 cytryny
masło 82%
50 g

Chrust anyżowo-cytrusowy:

masło 82%
20 g
panierka panko
60 g
anyż
1 łyżeczka
Sklep Prymat
tymianek świeży
5 g
świeża kolendra
5 g
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
skórka pomarańczowa
1/4 szt.
skórka cytrynowa
1/3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Świąteczny dorsz w cytrusach wg Piotra Ogińskiego

Na brytfance rozkładamy włosy z cukinii, na nich układamy plastry cytrusów i doprawiamy anyżem, dorsza porcjujemy, polewamy oliwą, doprawiamy przyprawą do ryb oraz solą, po czym układamy go na cytrusach i pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180°C-190°C.  W tym czasie w rondelku na oliwie prażymy ziele angielskie przez ok. 1 minutę, po czym dodajemy kapary, całość zalewamy wywarem, który redukujemy o połowę. Do zredukowanego bulionu dodajemy sok z cytryny wraz ze skórką, po czym dodajemy do sosu po 8-10 g zimnego masła energicznie mieszając, tak by wbić całe masło do sosu. Na patelni prażymy panko wraz z masłem, solą, pieprzem oraz utartymi nasionami anyżu, przez ok. 3 minuty. Po tym czasie do chrustu dodajemy skórkę z cytrusów oraz świeże zioła i prażymy jeszcze ok. 2 minuty. Dorsza podajemy z sosem, włosami z cukinii, upieczonymi plastrami cytrusów, oraz chrustem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak