Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Świąteczny dorsz w cytrusach wg Piotra Ogińskiego
Na brytfance rozkładamy włosy z cukinii, na nich układamy plastry cytrusów i doprawiamy anyżem, dorsza porcjujemy, polewamy oliwą, doprawiamy przyprawą do ryb oraz solą, po czym układamy go na cytrusach i pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180°C-190°C. W tym czasie w rondelku na oliwie prażymy ziele angielskie przez ok. 1 minutę, po czym dodajemy kapary, całość zalewamy wywarem, który redukujemy o połowę. Do zredukowanego bulionu dodajemy sok z cytryny wraz ze skórką, po czym dodajemy do sosu po 8-10 g zimnego masła energicznie mieszając, tak by wbić całe masło do sosu. Na patelni prażymy panko wraz z masłem, solą, pieprzem oraz utartymi nasionami anyżu, przez ok. 3 minuty. Po tym czasie do chrustu dodajemy skórkę z cytrusów oraz świeże zioła i prażymy jeszcze ok. 2 minuty. Dorsza podajemy z sosem, włosami z cukinii, upieczonymi plastrami cytrusów, oraz chrustem. Smacznego!