Co na Święta: Świąteczny dorsz w cytrusach wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zamiast tradycyjnego karpia, na Święta możecie przygotować takiego wyśmienitego dorsza z sosem z cytryny. Upieczony z cytrusami i podany z włosami z cukinii i chrustem ziołowym będzie prezentował się wprost idealnie na świątecznym stole.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dorsz:

  • polędwica z dorsza

    300 g
  • cytryna

    4 plastry
  • limonka

    4 plastry
  • pomarańcza

    4 plastry
  • anyż

    1/3 łyżeczki
  • włosy z cukinii

    1 szt.
  • Przyprawa do ryb i owoców morza

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • sos cytrusowo-kaparowy

Sos cytrusowo-kaparowy:

  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • olej

    1 łyżeczka
  • kapary

    3 łyżeczki
  • bulion

    200 ml
  • sok z 1/3 cytryny

  • masło 82%

    50 g

Chrust anyżowo-cytrusowy:

  • masło 82%

    20 g
  • panierka panko

    60 g
  • anyż

    1 łyżeczka
  • tymianek świeży

    5 g
  • świeża kolendra

    5 g
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • skórka pomarańczowa

    1/4 szt.
  • skórka cytrynowa

    1/3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na brytfance rozkładamy włosy z cukinii, na nich układamy plastry cytrusów i doprawiamy anyżem, dorsza porcjujemy, polewamy oliwą, doprawiamy przyprawą do ryb oraz solą, po czym układamy go na cytrusach i pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180°C-190°C.  W tym czasie w rondelku na oliwie prażymy ziele angielskie przez ok. 1 minutę, po czym dodajemy kapary, całość zalewamy wywarem, który redukujemy o połowę. Do zredukowanego bulionu dodajemy sok z cytryny wraz ze skórką, po czym dodajemy do sosu po 8-10 g zimnego masła energicznie mieszając, tak by wbić całe masło do sosu. Na patelni prażymy panko wraz z masłem, solą, pieprzem oraz utartymi nasionami anyżu, przez ok. 3 minuty. Po tym czasie do chrustu dodajemy skórkę z cytrusów oraz świeże zioła i prażymy jeszcze ok. 2 minuty. Dorsza podajemy z sosem, włosami z cukinii, upieczonymi plastrami cytrusów, oraz chrustem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat