Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
sałata rzymska
2 duże główki -
filet z dorsza
800 g (zmielony) -
majonez
2 łyżki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
szczypiorek
1 pęczek -
koperek
1 pęczek -
rosół warzywny
500 ml -
chrzan tarty
3 łyżki -
śmietana 18 proc
240 ml -
ser żółty
50 g -
winogrona zielone i czerwone
po 300 g -
miód
2 łyżki -
olej rzepakowy
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
-
cukier
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2
Kroki postępowania

Szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju. Do zmielonego filetu z dorsza dodajemy szczypiorek, majonez, bułkę tartą, posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przyprawą do ryb i mieszamy. Na każdy liść wykładamy ok. 1 łyżki masy i zwijamy gołąbki. Najpierw zwijamy boki do środka, a potem zwijamy w rulon tak, żeby twardsza część była w środku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy winogrona. Wierzch polewamy miodem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gołąbki i winogrona wstawiamy razem do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 min. Winogrona możemy wyciągnąć wcześniej z piekarnika - jak tylko skórka na owocach zacznie pękać

Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się