Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierogi z kapustą i grzybami.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
woda 1 szklanka
jaja 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
kapusta kiszona 20 dkg
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
majeranek
jaja 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z kapustą i grzybami.

Dzień wcześniej lub rano trzeba namoczyć grzyby w wodzie.

Ciasto:
Z mąki, masłą klarowanego, wody i jajka zagniatamy ciasto. Przykrywamy ścier
Używamy bardzo gorącej wody - takiej, żeby tylko dało się zagnieść ciasto. Przeważnie wychodzą 2 szklanki mąki na szklankę wody, ale jeśli ciasto jest za rzadkie/za gęste dosypcie mąki lub dolejcie wody - ma mieć konsystencję gumy do żucia.


Farsz:
Cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kosteczkę. Jeśli kapusta jest grubo zszatnowana, też ją trzeba posiekać. Rozgrzewamy łyżkę oleju z majerankiem i pieprzem, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor, dodajemy grzyby i kapustę. Dusimy przez około 30 minut. Studzimy. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy.

Każdy ma swoją metodę lepienia pierogów - ja formuję wałek i odkrawam z niego krążki, które formuję w palcach. Na każdym krążku układamy farsz i zlepiamy brzegi

Smażymy w głębokim tłuszczu lub frytkownicy na złoty kolor. Uwaga - nie gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 23.08.2013 21:21
dobre pierożki:)
katarzynagotuje 23.08.2013 20:24
bardz lubię takie pierogi :)
halina17 23.08.2013 20:10
Pyszne pierogi.
Pomocnik 23.08.2013 20:03
lubię takie
Olga_SK 23.08.2013 18:44
Smażonych jeszcze nie robiłam - pora nadrobić zaległości :)
owca441 23.08.2013 17:14
zawsze gotuje pierogi ale czas to zmienić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak