Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierogi z kapustą i grzybami.
Ciasto:
Z mąki, masłą klarowanego, wody i jajka zagniatamy ciasto. Przykrywamy ścier
Używamy bardzo gorącej wody - takiej, żeby tylko dało się zagnieść ciasto. Przeważnie wychodzą 2 szklanki mąki na szklankę wody, ale jeśli ciasto jest za rzadkie/za gęste dosypcie mąki lub dolejcie wody - ma mieć konsystencję gumy do żucia.
Farsz:
Cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kosteczkę. Jeśli kapusta jest grubo zszatnowana, też ją trzeba posiekać. Rozgrzewamy łyżkę oleju z majerankiem i pieprzem, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoty kolor, dodajemy grzyby i kapustę. Dusimy przez około 30 minut. Studzimy. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy.
Każdy ma swoją metodę lepienia pierogów - ja formuję wałek i odkrawam z niego krążki, które formuję w palcach. Na każdym krążku układamy farsz i zlepiamy brzegi
Smażymy w głębokim tłuszczu lub frytkownicy na złoty kolor. Uwaga - nie gotujemy.