Pierogi z kapustą i grzybami z chrustem piernikowym

Pierogi z kapustą i grzybami z chrustem piernikowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Podrzucam Wam instrukcję i przepis, jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami. Do tego, nietypowy dodatek, bo chrust piernikowy. Co powiecie na taką wersję wigilijnych pierogów?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • kapusta kwaszona

    200 g
  • kapusta

    200 g
  • prawdziwki namoczone

    150 g
  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka

Na ciasto:

  • mąka

    300 g
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

    250 ml
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    1 łyżka

Na chrust piernikowy:

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • ciasto na pierogi

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapustą i grzybami z chrustem piernikowym

Ciasto:

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnicę i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Farsz:

Namoczone prawdziwki, kapustę białą i kiszoną gotuj ok. 20 minut. Po 20 minutach, odcedź i zmiel wszystkie składniki w maszynce do mięsa. 

Na patelnię wrzuć masło klarowane, cebulę, masę grzybową i smaż ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.

Chrust piernikowy:

Resztę ciasta na pierogi wymieszaj z przyprawą do piernika, rozwałkuj na grubość 4-5 mm, potnij w paski i smaż na głębokim oleju o temp. 180°C przez 2-3 minuty.

Przygotowanie pierogów:

Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 3 cm, dodaj pół łyżki farszu i ulep pierogi. Pierogi gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty.

Pierogi podawaj z chrustem, kwaśną śmietaną i świeżą pietruszką.

Doradca Smaku
Suszone grzyby (prawdziwki) należy moczyć całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 08.12.2018 14:27
Ciekawa jestem tego smaku : )
Bożena Matuszczyk 07.12.2018 23:38
Pierożki, apetyczne i kuszące. Super pomysł z chrustem piernikowym, bardzo mi się podoba pomysł;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat