Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz:
-
kapusta kwaszona
200 g -
kapusta
200 g -
prawdziwki namoczone
150 g -
cebula
1 sztuka -
masło klarowane
1 łyżka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
majeranek
1 łyżeczka
Na ciasto:
-
mąka
300 g -
jajko
1 sztuka -
woda ciepła
250 ml -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
olej
1 łyżka
Na chrust piernikowy:
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka -
ciasto na pierogi
50 g
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapustą i grzybami z chrustem piernikowym
Ciasto:
W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnicę i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Farsz:
Namoczone prawdziwki, kapustę białą i kiszoną gotuj ok. 20 minut. Po 20 minutach, odcedź i zmiel wszystkie składniki w maszynce do mięsa.
Na patelnię wrzuć masło klarowane, cebulę, masę grzybową i smaż ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.
Chrust piernikowy:
Resztę ciasta na pierogi wymieszaj z przyprawą do piernika, rozwałkuj na grubość 4-5 mm, potnij w paski i smaż na głębokim oleju o temp. 180°C przez 2-3 minuty.
Przygotowanie pierogów:
Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 3 cm, dodaj pół łyżki farszu i ulep pierogi. Pierogi gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty.
Pierogi podawaj z chrustem, kwaśną śmietaną i świeżą pietruszką.
Suszone grzyby (prawdziwki) należy moczyć całą noc.![]()
Komentarze (2)