Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami z chrustem piernikowym

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Podrzucam Wam instrukcję i przepis, jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami. Do tego, nietypowy dodatek, bo chrust piernikowy. Co powiecie na taką wersję wigilijnych pierogów?

Składniki:

Na farsz:

kapusta kwaszona 200 g
kapusta 200 g
prawdziwki namoczone 150 g
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
majeranek 1 łyżeczka

Na ciasto:

mąka 300 g
jajko 1 sztuka
woda ciepła 250 ml
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
olej 1 łyżka

Na chrust piernikowy:

Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
ciasto na pierogi 50 g

Porada

Suszone grzyby (prawdziwki) należy moczyć całą noc.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami z chrustem piernikowym

Ciasto:

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, przerzuć na stolnicę i wyrabiaj ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Farsz:

Namoczone prawdziwki, kapustę białą i kiszoną gotuj ok. 20 minut. Po 20 minutach, odcedź i zmiel wszystkie składniki w maszynce do mięsa. 

Na patelnię wrzuć masło klarowane, cebulę, masę grzybową i smaż ok. 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, ostudź.

Chrust piernikowy:

Resztę ciasta na pierogi wymieszaj z przyprawą do piernika, rozwałkuj na grubość 4-5 mm, potnij w paski i smaż na głębokim oleju o temp. 180°C przez 2-3 minuty.

Przygotowanie pierogów:

Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 4-5 mm, wytnij kółka o średnicy ok. 3 cm, dodaj pół łyżki farszu i ulep pierogi. Pierogi gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty.

Pierogi podawaj z chrustem, kwaśną śmietaną i świeżą pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 08.12.2018 14:27
Ciekawa jestem tego smaku : )
Bożena Matuszczyk 07.12.2018 23:38
Pierożki, apetyczne i kuszące. Super pomysł z chrustem piernikowym, bardzo mi się podoba pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak