Smażone pierogi z kapustą i grzybami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    150 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    200 g
  • cebula

    50 g
  • grzyby suszone

    30 dag
  • olej do smażenia

  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz: grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać do niej kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość podgrzać intensywnie mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.

Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.

Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić, a następnie smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pierogi podawać z gorącym barszczem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 21.12.2016 18:41
Moje zawsze z maseliem i cebulą .pierogi z barszczem tylko wtedy gdy zabraknie uszek
bietka 01.12.2016 08:59
u nas na Wigilię są pierogi z kapustą białą polane masełkiem :)
Aleksandra/Olcia 30.12.2012 21:37
mniam,tradycyjne potrawy są najlepsze
polly66 28.12.2012 09:39
nie ma świąt bez takich pierożków
monika1968 23.12.2012 22:35
Wyśmienite
Anna133 19.12.2012 18:03
oj jest pracy i tak szybko znikają
agogo2 07.11.2012 22:52
smaczne
agnieszkalider 11.10.2012 14:03
Pyszności, tak jak lubię:)
dagmara020 07.09.2012 16:38
coś pysznego:) a mój mąż wyrabia najlepiej ciasto na świecie:)
GOSIA18 22.08.2012 13:23
uwielbiam takie pierogi, ale nie lubię ich lepic

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat