Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka
150 g -
żółtko jajek
1 szt -
olej
1 łyżka -
sól
-
Farsz:
-
kapusta kiszona
200 g -
cebula
50 g -
grzyby suszone
30 dag -
olej do smażenia
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Smażone pierogi z kapustą i grzybami .*.
Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić, a następnie smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pierogi podawać z gorącym barszczem czerwonym.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)