Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone oliwki po sycylijsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwki czarne 150 g
czosnek 3 ząbki
ocet jabłkowy 50 ml
oliwa 3 łyżki
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone oliwki po sycylijsku

Kroki postępowania

1
Propozycja na szybką i prostą w przygotowaniu sycylijską przystawkę, która mimo prostoty jest niezwykle smaczna i bardzo aromatyczna.

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy dobrej jakości oliwę z oliwek i wrzucamy na nią 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażymy.
Krok 1 - Smażone oliwki po sycylijsku foto
2
Następnie do czosnku dodajemy czarne oliwki (najlepsze będą te duże, ale małe również dobrze się sprawdzą), zalewamy je kieliszkiem octu jabłkowego i smażymy przez cały czas mieszając.
Krok 2 - Smażone oliwki po sycylijsku foto
3
Kiedy ocet wyparuje, a oliwki nabiorą miękkości i delikatnie się skurczą, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.

Przystawkę podajemy bardzo gorącą.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Smażone oliwki po sycylijsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 25.03.2015 08:39
interesujący przepis!!! :)
Joannasz3190 23.02.2015 11:35
Pyszności :)
marcia7 23.02.2015 10:50
pysznie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak