Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kulki serowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażone kulki serowe z mozzarelli to pyszna przekąska rodem z kuchni włoskiej, którą zrobisz już w 15 minut!

Składniki:

SKŁADNIKI

mozzarella w bloku 250 gramów
mąka kukurydziana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
olej do smażenia 1.5 szklanki

Porada

Podczas smażenia kuleczki powiększą swoją objętość. Warto je kilka razy przemieszać.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kulki serowe

Przepis na złociste, bezglutenowe kulki z sera mozzarella. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mogą być serwowane jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek i dań głównych. Do ich przygotowania wystarczą tylko 4 proste składniki.

PRZYGOTOWANIE

1
Ser mozzarella w kawałku ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę kukurydzianą, jajko oraz 2 szczypty soli.
Krok 1 - Smażone kulki serowe foto
2
Wszystko dokładnie zagniatamy, a z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 2 cm.
Krok 2 - Smażone kulki serowe foto
3
Smażymy kilka minut na głębokim tłuszczu (do zarumienienia). Kulki wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 3 - Smażone kulki serowe foto

Wypróbuj także inne, pyszne przepisy na smażone kulki serowe:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak