odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pomidory

    2 szt.
  • pomidory cherry

    4 szt.
  • ser mozarella

    2 szt.
  • oliwa

    100 ml
  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • rukola

    1 opakowanie

Do smaku

  • bazylia

  • rozmaryn

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Obrane ze skórki pomidory obracamy na bok i kroimy na plastry średniej grubości. Układamy je następnie w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Ser mozzarella kroimy w średniej grubości plastry i układamy w drugim naczyniu żaroodpornym. Ser doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzaną patelnię kładziemy pomidory. Smażymy je z obydwu stron przez 2 minuty. Zdejmujemy pomidory z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera (tak układamy cały pomidor). Następnie spinamy pomidora wkładając w niego pionowo długą wykałaczkę. Doprawiamy to jeszcze pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 4-5 min.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Pomidory wyjmujemy z piekarnika. Na talerzu układamy listki rukoli, pomidorki cherry i czarne oliwki do dekoracji. Na to kładziemy ciepłe pomidory z serem. Wyjmujemy jeszcze wykałaczki i danie jest gotowe.
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej wykorzystać mozzarellę buffalo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat