Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pomidory

    2 szt.
  • pomidory cherry

    4 szt.
  • ser mozarella

    2 szt.
  • oliwa

    100 ml
  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • rukola

    1 opakowanie

Do smaku

  • bazylia

  • rozmaryn

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Obrane ze skórki pomidory obracamy na bok i kroimy na plastry średniej grubości. Układamy je następnie w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Ser mozzarella kroimy w średniej grubości plastry i układamy w drugim naczyniu żaroodpornym. Ser doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzaną patelnię kładziemy pomidory. Smażymy je z obydwu stron przez 2 minuty. Zdejmujemy pomidory z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera (tak układamy cały pomidor). Następnie spinamy pomidora wkładając w niego pionowo długą wykałaczkę. Doprawiamy to jeszcze pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 4-5 min.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 15: Pomidory z mozzarellą na ciepło foto
Pomidory wyjmujemy z piekarnika. Na talerzu układamy listki rukoli, pomidorki cherry i czarne oliwki do dekoracji. Na to kładziemy ciepłe pomidory z serem. Wyjmujemy jeszcze wykałaczki i danie jest gotowe.
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej wykorzystać mozzarellę buffalo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat