Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie kredki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło miękkie 100 gram
mąka pszenna 200-250 gram
cukier puder 100 gram
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

Porada

Aby ciasto nie łamało się przy zawijaniu należy chwilę odczekać po wyjęciu z lodówki. Zamiast kakao można użyć barwników spożywczych.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie kredki

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtko, śmietanę, sól i oraz wanilię i miksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Należy je podzielić na dwie nierówne części w stosunku 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o szerokości 15 cm. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie mniejsza część podzielić na równe kawałki i połączyć je z dowolnymi kolorami barwników lub całość z kakao. Uformować wałeczki o grubości 1/2 cm i długości 15 cm. Wstawić na chwilę do lodówki. Po godzinie wyjąć prostokąt z ciasta i pociąć go na równe paski o szerokości 2,3 - 3 cm, na każdym pasku umieścić kolorowy (kakaowy) wałeczek i zawijać w rulonik. Dzięki papierowi robi się to łatwiej i szybciej. Tak powstałe ruloniki posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po ostygnięciu należy jeden koniec każdego ciastka oskrobać nożem tak jak kredki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak