Przepis i sposób przygotowania na: Słodka malinowa chmurka
Słodki przepis na malinową chmurkę, przepyszne, lekkie ciasto, którego smak sprawi, że będziesz z głową w chmurach. ;)
Dowiedz się:
- jak przygotować kruche ciasto do malinowej chmurki?
- jak przygotować galaretkę z malinami?
- jak zrobić krem mascarpone?
- jak przygotować i upiec bezę do malinowej chmurki?
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i chłodzimy w lodówce.
Krem mascarpone: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania gęstego kremu. (Składniki muszą być dobrze schłodzone). Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i równomiernie rozsmarowujemy.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż do momentu, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Bezę równomiernie rozsmarowujemy na papierze na wielkość blaszki i pieczemy w 140 stopni C przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana, w razie potrzeby należy skrócić lub przedłużyć czas pieczenia.
Upieczoną bezę pozostawiamy na noc w piekarniku lub w temperaturze pokojowej przykrytą kuchennym ręcznikiem. Bezę wykładamy na wierzch ciasta i przechowujemy w lodówce.
Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.