Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowe z malinami
Przygotowanie ciasta:
Wiórki kokosowe zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę (keksówkę) o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. Do wiórków kokosowych dodajemy jajka i cukier. Mieszamy. Mąką łączymy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy. Ciasto dokładnie mieszamy. 1/3 ciasta nakładamy do foremki i posypuje połową malin. Na owoce nakładam kolejną część ciasta i ponownie posypuję pozostałymi malinami. Owoce przykrywamy pozostałym ciastem.
Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 60-75 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Przygotowanie polewy:
Dżem przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęsty sos. Gdy sos lekko przestygnie polewamy nim ciasto. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy świeżymi malinami.
Smacznego!