Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • cukier

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • serek śmietankowy

    300 g
  • cukier

    6 łyżek
  • jajko

    1 duże
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1-2 łyżeczki

Wierzch

  • owoce

    400 g (np. borówki, truskawki)
  • miód

    3 łyżki
  • mięta liście

    do dekoracji
  • Cynamon cały Prymat

  • Goździki całe Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
Do miski dodajemy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Dokładnie ugniatamy. Część (5-6 czubatych łyżek) odkładamy na kruszonkę. Do pozostałej części dodajemy jogurt naturalny, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180˚C przez ok. 20 minut (należy sprawdzać co jakiś czas).
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
Do drugiej miski dodajemy cukier, jajko, serek śmietankowy i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszamy, do momentu powstania gładkiej masy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy miód i rozpuszczamy go do momentu powstania delikatnej pianki. Następnie dodajemy 1 laskę cynamonu oraz truskawki. Chwilę smażymy i dodajemy pozostałe owoce. Doprawiamy goździkami i podsmażamy przez chwilę. Owoce nie mogą się rozpaść.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Śmietankowe ciasto z owocami, odc. 22 foto
Na wcześniej podpieczony spód wykładamy masę serową, owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180˚ C przez około 30-40 minut.
Podajemy udekorowane listkami mięty.
Doradca Smaku
Przygotowując ciasto pamiętajcie, żeby wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Szczególnie, gdy dodajemy do ciasta proszek do pieczenia. Gdy składniki nie są dobrze wymieszane może powstać zakalec.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat