Śliwki w occie

Śliwki w occie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • cukier

    20 dkg
  • woda

    3 szkl
  • ocet 10 %

    3/4 szkl
  • laska cynamonu

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki myjemy przecinamy na pół pestkujemy dajemy do garnka.
Do drugiego garnka wlewamy wodę i ocet wsypujemy cukier stawiamy nakuchence podgrzewamy ale nie zagotowujemy wlewamy do śliwek nakrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
Na drugi dzień zlewamy zalewę do garnka zagotowujemy , śliwki przekładamy do słoiczków zalewamy gorącą zalewą zakręcamy słoiczki i stawiamy do góry dnem.
Nakrywamy ściereczką i ręcznikiem i zostawiamy aż wystygną .

POLECAM!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 26.04.2015 20:57
super pomysł
romanrafal 07.09.2014 07:55
bardzo lubię takie śliwki
gusia1000 04.09.2014 20:11
Fajny przetwór na zimę.
Róża1 04.09.2014 15:04
wspaniały pomysł Gosiu !!!!!!!!!!!
gosia56 04.09.2014 13:37
Bardzo dziękuję za miłe komentarze robiłam takie sliwki pierwszy raznie wiem jakie bedą zawsze kupuję gotowe;)
Mniam 04.09.2014 11:47
Bardzo dobry zapas na zimę.
Anna169Hosz 04.09.2014 09:44
Też robiłam w tym roku :)
Wiktoria29 04.09.2014 09:32
uwielbiam takie śliwki
Wafelek2601 03.09.2014 22:24
Świetny przepis
gosia56 03.09.2014 20:46
Zapomniałam dopisać ze do wody dodajemy cynamon w lasce albo odrobinę mielonego i 4-5 gozdzików.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat