Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w occie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
cukier 20 dkg
woda 3 szkl
ocet 10 % 3/4 szkl
laska cynamonu 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w occie

Śliwki myjemy przecinamy na pół pestkujemy dajemy do garnka.
Do drugiego garnka wlewamy wodę i ocet wsypujemy cukier stawiamy nakuchence podgrzewamy ale nie zagotowujemy wlewamy do śliwek nakrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
Na drugi dzień zlewamy zalewę do garnka zagotowujemy , śliwki przekładamy do słoiczków zalewamy gorącą zalewą zakręcamy słoiczki i stawiamy do góry dnem.
Nakrywamy ściereczką i ręcznikiem i zostawiamy aż wystygną .

POLECAM!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.04.2015 20:57
super pomysł
romanrafal
romanrafal 07.09.2014 07:55
bardzo lubię takie śliwki
gusia1000 04.09.2014 20:11
Fajny przetwór na zimę.
Róża1 04.09.2014 15:04
wspaniały pomysł Gosiu !!!!!!!!!!!
gosia56 04.09.2014 13:37
Bardzo dziękuję za miłe komentarze robiłam takie sliwki pierwszy raznie wiem jakie bedą zawsze kupuję gotowe;)
Mniam 04.09.2014 11:47
Bardzo dobry zapas na zimę.
Anna169Hosz 04.09.2014 09:44
Też robiłam w tym roku :)
Wiktoria29 04.09.2014 09:32
uwielbiam takie śliwki
Wafelek2601 03.09.2014 22:24
Świetny przepis
gosia56 03.09.2014 20:46
Zapomniałam dopisać ze do wody dodajemy cynamon w lasce albo odrobinę mielonego i 4-5 gozdzików.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak