Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w oleju po włosku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filety śledziowe 400-500 gram
suszone pomidory w oleju 300 gram
olej z bazylią 100 ml
czosnek ząbki 2-3 sztuki
ocet winny
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

Dodatkowo

świeże zioła

Porada

Ilość składników zależy od indywidualnego smaku każdego z nas.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju po włosku

Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki.
Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać.
Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym.
Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek, śledzie (posypać przyprawą i bardzo delikatnie skropić octem), pomidory, olej, śledzie (posypać przyprawą i delikatnie skropić octem), pomidory.
W taki sam sposób postępować do wyczerpania składników.
Na końcu całość posypać posiekanym czosnkiem i zalać resztą oleju.
(Wszystko powinno być całości pokryte olejem. W razie potrzeby należy go dolać.)
Opcjonalnie można dodać świeżych ziół.
Śledzie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 h).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.02.2017 00:02
Bardzo lubię.
Róża1 12.08.2016 21:47
już mi ślinka cieknie na takiego śledzika :-).
Anna169Hosz 12.08.2016 21:01
Ciekawy przepis.
ania2610 12.08.2016 19:07
bardzo lubię w każdej postaci!
Bernadeta1 12.08.2016 18:15
Chętnie bym zjadła takiego śledzika
Wiesława1 12.08.2016 10:56
Pyszna propozycja
mysza75 12.08.2016 10:15
bardzo dobre śledzie moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak