Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone pieczone

    2, 3 sztuki
  • masło

  • jarmuż

    50 g
  • ocet winny

    2 łyżki
  • cytryna

  • miód

    2 łyżki
  • kozi ser

    100 g
  • Musztarda rosyjska Prymat

  • tymianek

  • Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat

  • Gorczyca biała cała Prymat

  • olej słonecznikowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
Sparzamy jarmuż – wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Rozgrzewamy masło na patelni. Upieczone, obrane buraki (buraki w folii pieczemy wcześniej w 135 stopniach przez 1 godzinę) kroimy w nieregularne kawałki, przerzucamy do miski. Wyjmujemy jarmuż z wody, wrzucamy na patelnię z masłem.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
Przygotowujemy sos: łączymy miód, ocet winny, musztardę rosyjską, odrobinę oleju słonecznikowego.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
Gorczycę namaczamy w ciepłej wodzie przez około 3 minuty. Dorzucamy jarmuż do buraków, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy odsączoną gorczycę do sosu. Na jarmuż z burakami rozkruszamy kozi ser. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny, polewamy sosem, całość mieszamy.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60 foto
Podajemy na talerzu udekorowanym startą skórką cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat