Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone pieczone

    2, 3 sztuki
  • masło

  • jarmuż

    50 g
  • ocet winny

    2 łyżki
  • cytryna

  • miód

    2 łyżki
  • kozi ser

    100 g
  • musztarda rosyjska

  • tymianek

  • przyprawa do sałatek

  • gorczyca biała cała

  • olej słonecznikowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60
Sparzamy jarmuż – wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Rozgrzewamy masło na patelni. Upieczone, obrane buraki (buraki w folii pieczemy wcześniej w 135 stopniach przez 1 godzinę) kroimy w nieregularne kawałki, przerzucamy do miski. Wyjmujemy jarmuż z wody, wrzucamy na patelnię z masłem.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60
Przygotowujemy sos: łączymy miód, ocet winny, musztardę rosyjską, odrobinę oleju słonecznikowego.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60
Gorczycę namaczamy w ciepłej wodzie przez około 3 minuty. Dorzucamy jarmuż do buraków, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy odsączoną gorczycę do sosu. Na jarmuż z burakami rozkruszamy kozi ser. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny, polewamy sosem, całość mieszamy.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60
Podajemy na talerzu udekorowanym startą skórką cytryny.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat