Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 1-2 osób

  • buraki czerwone

    5
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • śliwki

    3
  • ocet winny

  • fasola biała z puszki

    150 g
  • ogórek zielony

    1
  • natka pietruszki

    pęczek
  • ogóreczki konserwowe

    kilka sztuk
  • jajka przepiórcze

    5
  • Musztarda francuska Prymat

  • miód wielokwiatowy

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 gałązka
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Do smaku

  • tymianek

  • cząber

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
Do miski wrzucamy trzy obrane i pokrojone w grube plastry buraki oraz przekrojone na pół śliwki. Posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem, pieprzem oraz solą. Mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzch rozkruszamy masło klarowane.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
Blachę przykrywamy folią i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy na puree. Pozostałe 2 buraki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry. Następnie marynujemy w wodzie, cukrze i occie w proporcji 1:1:1 przez około 20 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
Fasolę odcedzamy i przekładamy do miski. Ogórek przekrawamy wzdłuż, wydrążamy łyżeczką środek z pestkami, pozostałą część kroimy na małe kawałki i przekładamy do fasoli. Dodajemy cząber, sól, kolorowy pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Całość rozdrabniamy na mus.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wbijamy jaja przepiórcze, dodajemy sól, pieprz i od razu zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 6 - Doradca Smaku IV: Sałatka rosyjska z burakami i ogórkiem, odc. 2 foto
2 łyżeczki musztardy łączymy z miodem, odrobiną octu winnego oraz opcjonalnie świeżym koperkiem.
Na talerz nakładamy mus z białej fasoli, na to puree z buraka, osuszone marynowane buraki oraz jajka przepiórcze. Podajemy z sosem musztardowo-miodowym i ogóreczkami przekrojonymi na pół. Możemy ozdobić kiełkami groszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Róża1 01.03.2016 23:26
wyśmienity przepis , na super przyjęcie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat