Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40

odc. 40 Mój przepis na

Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • filety śledziowe

    8 solonych
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • cebule

    2 sztuki
  • pieczarki

    500 g
  • sól ziołowa

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
  • cząber

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • olej rzepakowy

    łyżka

Sos

  • majonez

    1 szklanka
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • jogurt gęsty

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • jajka

    3 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Orzechy siekamy i prażymy. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i plastry pieczarek. Podsmażamy na złoto. Dodajemy odrobinę soli i sporą ilość pieprzu oraz słodką czerwoną paprykę. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Na koniec przyprawiamy cząbrem.
Krok 3 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
Dodajemy odrobinę soli i sporą ilość pieprzu oraz słodką czerwoną paprykę. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Na koniec przyprawiamy cząbrem.
Krok 4 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
W misce łączymy składniki sosu: majonez, musztardę, jogurt, posiekane kapary, ugotowane i starte na tarce jajka oraz posiekany szczypior. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
Śledzie podajemy z pieczarkami z patelni i sosem. Z wierzchu posypujemy odrobiną papryki chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dechmiel

26.04.2016 23:32
Ponieważ lubię śledzie w każdej postaci, postanowiłem wypróbować ten przepis już następnego dnia po emisji w TV. Kompozycja wyszła ciekawa, ale bez rewelacji. Chyba przydałyby się jakieś słodkie akcenty, bo gdy orzech włoski czy pieczarka trafiały na ząb, czuć było przyjemne wrażenie słodkości w całej tej raczej słonej mieszaninie smaków. Może dodałbym trochę rodzynek ...? Ogólnie ocena 4 na 5. Moja rada - zazwyczaj śledzie solone ("z wiaderka") moczę w wodzie ok. 4 godzin. Tym razem moczyły się ok. 6 z jedną wymianą wody w międzyczasie. Pomimo iż też uważam, iż śledź solony powinien być trochę słony to radzę wydłużyć ten czas. Słone kapary dodane do solu potęgują smaki słone w potrawie, co być może zaważyło na mojej ogólnej ocenie dania. Pomimo to polecam je wypróbować z uwzględnieniem moich sugestii.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat