Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki dla 4 osób

filety śledziowe
8 solonych
orzechy włoskie
1/2 szklanki
cebule
2 sztuki
pieczarki
500 g
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cząber
do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
do smaku
olej rzepakowy
łyżka

Sos

majonez
1 szklanka
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki
jogurt gęsty
2 łyżki
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
jajko
3 sztuki
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
2
Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Orzechy siekamy i prażymy. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i plastry pieczarek. Podsmażamy na złoto. Dodajemy odrobinę soli i sporą ilość pieprzu oraz słodką czerwoną paprykę. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Na koniec przyprawiamy cząbrem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
3
Dodajemy odrobinę soli i sporą ilość pieprzu oraz słodką czerwoną paprykę. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Na koniec przyprawiamy cząbrem.
Krok 3 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
4
W misce łączymy składniki sosu: majonez, musztardę, jogurt, posiekane kapary, ugotowane i starte na tarce jajka oraz posiekany szczypior. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto
5
Śledzie podajemy z pieczarkami z patelni i sosem. Z wierzchu posypujemy odrobiną papryki chili.
Krok 5 - Mój przepis na…: Śledzie marynowane z pieczarkami i papryką w sosie z kaparów. Odc. 40 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dechmiel 26.04.2016 23:32
Ponieważ lubię śledzie w każdej postaci, postanowiłem wypróbować ten przepis już następnego dnia po emisji w TV. Kompozycja wyszła ciekawa, ale bez rewelacji. Chyba przydałyby się jakieś słodkie akcenty, bo gdy orzech włoski czy pieczarka trafiały na ząb, czuć było przyjemne wrażenie słodkości w całej tej raczej słonej mieszaninie smaków. Może dodałbym trochę rodzynek ...? Ogólnie ocena 4 na 5. Moja rada - zazwyczaj śledzie solone ("z wiaderka") moczę w wodzie ok. 4 godzin. Tym razem moczyły się ok. 6 z jedną wymianą wody w międzyczasie. Pomimo iż też uważam, iż śledź solony powinien być trochę słony to radzę wydłużyć ten czas. Słone kapary dodane do solu potęgują smaki słone w potrawie, co być może zaważyło na mojej ogólnej ocenie dania. Pomimo to polecam je wypróbować z uwzględnieniem moich sugestii.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak