Śledź w jogurcie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    5 szt
  • jogurt grecki

    300 g
  • majonez

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • jabłko

    1 szt
  • ocet

    1 szkl
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 kulek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ocet mieszamy z dwoma szklankami wody, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę pod przykryciem. Odstawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy na kawałki. Następnie zalewamy je zimną zalewą. Moczymy 2-3 godziny. Jogurt mieszamy z majonezem. Cebulę kroimy na półplasterki, solimy, odstawiamy na 0,5 godziny. Następnie wyciskamy ją przez gazę. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszankę jogurtu z majonezem, łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy odsączone śledzie, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Anna134
Zamiast śmietany używam jogurtu greckiego, ponieważ zachowuje swój ładny biały kolor. Śmietana zawsze brzydko szarzeje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat