Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe paluchy z Pesto

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 2 szkl
drożdże 15 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 3/4 szkl
oliwa 4 łyżki

Wypełnienie

pesto 4-5 łyżeczek
parmezan starty 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe paluchy z Pesto

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.

Zaczyn dodajemy wraz z oliwą i solą do przesianej mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 h.

Na najmniejszych oczkach tarki ucieramy ser. Wyrośnie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką, na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm. Na ciasto wykładamy pesto i równo rozsmarowujemy, zostawiając ok 2 cm przy dłuższych bokach, po to aby później rogi mogły się skleić. Posypujemy serem 1/2 ciasta. Ciasto składamy na 2 części wzdłuż dłuższego boku. Następnie ciasto delikatnie rozwałkowujemy, po czym kroimy w 3-4 centymetrowe paski. Paski zwijamy w ruloniki i układamy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Paluchy pieczemy ok 25 minut, jeśli się jednak nie zarumienią można zostawić na kolejne 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 21.10.2015 15:52
świetnie i pysznie wyglądają!
dollce 21.10.2015 12:06
Super propozycja :)
agnieszka214 21.10.2015 10:56
kuszaco wygladaja
Maridka19 21.10.2015 10:51
Same pyszności :)
Jumper123 21.10.2015 09:43
pysznie wyglądają
gosia56 21.10.2015 09:38
na pewno pyszne
Habibi 21.10.2015 08:55
fajne paluchy :) u mnie właśnie teraz zaczyna się sezon na takie wypieki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak