Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Japoński
Kroki postępowania
Wsypujemy na stolnice mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wbijamy jajo.
Dodajemy posiekana margarynę .
Wsypujemy cukier i kakao .
Zagniatamy ciasto i do lodówki na pól godziny do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wkładamy do formy i palcami rozprowadzamy na samym dole ( tortownica , serce lub kek sówka).
Podpiekamy spód sernika koło 10 minut w 200 stopniach.
Ubijamy jaja z cukrem na puch.
Do ubitych jaja wlewamy mleko z margaryną.
Dodajemy twaróg najlepiej z wiaderka ( odmierzyć 250 g ) i skórkę startą z cytryny.
Najlepiej do pieca wstawić naczynie z woda podczas pieczenia , wtedy sernik będzie wilgotny , a nie przesuszony.
Przykrywamy folią aluminiową gdy zacznie przypalać górę :)