Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek truskawkowy z mascarpone

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 500 g
jogurt grecki gęsty 250 ml
galaretka truskawkowa 2 op.
galaretka owocowa dowolna na wierzch
sok owocowy przecierowy truskawkowy 250 ml
cukier puder do smaku
kleik ryżowy kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek truskawkowy z mascarpone

Jeśli jogurt podchodzi serwatką, to należy go odsączyć wykładając na sito wyłożone złożoną gazą lub tetrą - pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia (można na całą noc).
Sok przecierowy o smaku truskawkowym połączyć z kleikiem ryżowym, dokładnie wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Dwie galaretki truskawkowe zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.
Serek mascarpone połączyć z jogurtem greckim, zagęszczonym przecierem truskawkowym oraz rozpuszczonymi galaretkami. Masę dosłodzić do smaku i po dokładnym wymieszaniu wylać do sporej salaterki. Wstawić do lodówki.

W tym czasie w 1 szkl. wrzącej wody rozpuścić pozostałą galaretkę o dowolnym smaku, do płynnej dolać 1 szkl. zimnej wody - dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć można ją wylać na serniczek i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak