Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek truskawkowy z mascarpone
Sok przecierowy o smaku truskawkowym połączyć z kleikiem ryżowym, dokładnie wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Dwie galaretki truskawkowe zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.
Serek mascarpone połączyć z jogurtem greckim, zagęszczonym przecierem truskawkowym oraz rozpuszczonymi galaretkami. Masę dosłodzić do smaku i po dokładnym wymieszaniu wylać do sporej salaterki. Wstawić do lodówki.
W tym czasie w 1 szkl. wrzącej wody rozpuścić pozostałą galaretkę o dowolnym smaku, do płynnej dolać 1 szkl. zimnej wody - dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć można ją wylać na serniczek i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.