Serniczek truskawkowy z mascarpone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    500 g
  • jogurt grecki

    gęsty 250 ml
  • galaretka truskawkowa

    2 op.
  • galaretka owocowa

    dowolna na wierzch
  • sok owocowy przecierowy

    truskawkowy 250 ml
  • cukier puder

    do smaku
  • kleik ryżowy

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeśli jogurt podchodzi serwatką, to należy go odsączyć wykładając na sito wyłożone złożoną gazą lub tetrą - pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia (można na całą noc).
Sok przecierowy o smaku truskawkowym połączyć z kleikiem ryżowym, dokładnie wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Dwie galaretki truskawkowe zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.
Serek mascarpone połączyć z jogurtem greckim, zagęszczonym przecierem truskawkowym oraz rozpuszczonymi galaretkami. Masę dosłodzić do smaku i po dokładnym wymieszaniu wylać do sporej salaterki. Wstawić do lodówki.

W tym czasie w 1 szkl. wrzącej wody rozpuścić pozostałą galaretkę o dowolnym smaku, do płynnej dolać 1 szkl. zimnej wody - dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć można ją wylać na serniczek i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat