Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser ricotta na sposób włoski

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serwatka 4 litry
mleko tłuste 2 litry
ocet winny 60-90 ml
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ser ricotta na sposób włoski

* Włoski sposób na domowy wyrób ricotty polega na wykorzystaniu serwatki z wyrobu domowego sera twardego, ale jest ona bardzo słabo wydajna sama w sobie, dlatego dodaje się słodkie i możliwie pełne mleko maksymalnie w ilości połowy serwatki. Białko z mleka zwiększy masę skrzepu, co da w rezultacie więcej gotowego sera, niż powstałoby z samej serwatki.

* Ocet winny dodany do płynu (ilość ok.1-1,5% w stosunku do płynu) ma zakwasić całość - tradycyjnie nie odstawia się wcześniej mleka do skwaszenia, bo ricotta zmieni smak, a powinna być słodka i łagodna, o małej wręcz niewyczuwalnej kwasowości - to różni ją od naszego twarogu.


Sposób przygotowania ricotty:
-------------------------------------------
Serwatkę zagotować tylko do chwili zawrzenia, dodać sól, zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostygnięcia do temp. 38-40*C. Dodać ocet winny, dokładnie wymieszać, a następnie wlać mleko o temperaturze pokojowej i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-3 godzin w najcieplejsze miejsce.

Całość podgrzewać stopniowo, aż wytrąci się wyraźny miękki skrzep - wyłączyć płomień pod garnkiem, nakryć garnek pokrywką i pozostawić do ostygnięcia do temp. pokojowej - następnie można wynieść w najchłodniejsze miejsce.

Wybrać ściętą masę na sito wyścielone kilkoma warstwami gazy i pozostawić do wstępnego odcieknięcia. Następnie gazę owinąć możliwie ciasno wokół masy serowej, nakryć małą pokrywką lub odwróconym talerzykiem i obciążyć np.torebkami z solą. Im większy nacisk, tym więcej płynu odcieknie i bardziej zwarty ser powstanie.

Gotowy ser ricotta (o odpowiedniej twardości) włożyć do lodówki, jeśli ma być spożywany w naturalnej postaci.

Jest też kilka innych sposobów na jego utrwalenie - wędzenie, suszenie, solenie, pieczenie.


*** Można też proces zakwaszania nieco odwrócić i dolać mleko do chłodnej serwatki, razem podgrzać nie dopuszczając do wrzenia, a na koniec wlać ocet winny i mieszać, aż wytrąci się skrzep. Następnie pozostawić do ostygnięcia, schłodzić, odsączyć i odcisnąć jak powyżej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.10.2013 12:51
Wszystkiego trzeba w życiu spróbować - i pieczenia chleba, i wyrobu wędlin, i serowarstwa :)))
Ankha 18.10.2013 20:38
ooo,to coś dla domowych "serowarów"
sasanka 18.10.2013 20:36
Ciekawy przepis, ja bardzo lubię ten ser i może spróbuję go wykonać w domu
Habibi 18.10.2013 16:37
No nie powiem, że sama nie chciałabym ;) A jeszcze najlepiej, żeby nie straciła przy tym na smaku i jakości ;)
Aleksandra/Olcia 18.10.2013 16:15
musi byc pyszna,ja bym chciala poznac sposób na domową fete ,ale taka w wersji light

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak