Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schrzanione buraczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 6 kg
cebula 5
czosnek 2 ząbki
chrzan 10 dag
ziele angielskie 4
sól 2 łyżki
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 15
Goździki całe Prymat 6
ocet 10 % 2 szklanki
cukier kryształ 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Schrzanione buraczki

Zalewa:
cukier, ocet, drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki a także sól zagotować i odstawić na 10 godzin. po tym czasie zalewę przelewamy przez sito lub durszlak, tak aby pozbyć się przypraw (potrzebna jest nam "czysta" zalewa).

Ugotowane, obrane i wystudzone buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do tego starty (na małych oczkach) chrzan i odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie zalewamy buraczki czystą zalewą.
Dokładnie mieszamy.
(można sałatkę podgotować jeszcze 5-7 minut.)

Wystudzone buraczki przekładamy do słoiczków, lekko zakręcamy.
Pasteryzujemy około 20 minut, następnie dokręcamy mocno wieczka słoiczków.

UWAGA- jeśli buraczki są słodziutkie, należy do zalewy wystarczy dać 1 szklankę cukru.

Najlepiej smakuje jako dodatek do mięs.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.09.2013 08:59
Super buraczki.
joanna30 19.09.2013 08:53
Bardzo lubie takie buraczki :
sasanka 18.09.2013 23:48
nazwa powala :)
sylwia_mc 18.09.2013 19:25
Może i schrzanione ale pyszne :) :)
cooleczka 18.09.2013 18:33
fajna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak