Przepis i sposób przygotowania na: Schrzanione buraczki
cukier, ocet, drobno pokrojoną cebulę, czosnek z praski, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, goździki a także sól zagotować i odstawić na 10 godzin. po tym czasie zalewę przelewamy przez sito lub durszlak, tak aby pozbyć się przypraw (potrzebna jest nam "czysta" zalewa).
Ugotowane, obrane i wystudzone buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do tego starty (na małych oczkach) chrzan i odstawić na 4-5 godzin. Po tym czasie zalewamy buraczki czystą zalewą.
Dokładnie mieszamy.
(można sałatkę podgotować jeszcze 5-7 minut.)
Wystudzone buraczki przekładamy do słoiczków, lekko zakręcamy.
Pasteryzujemy około 20 minut, następnie dokręcamy mocno wieczka słoiczków.
UWAGA- jeśli buraczki są słodziutkie, należy do zalewy wystarczy dać 1 szklankę cukru.
Najlepiej smakuje jako dodatek do mięs.
Smacznego!!!