Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem

Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka wieprzowe

    8x100 g
  • rosół z kury Kucharek

    1 l
  • chrzan tarty

    4 łyżki
  • ogórki konserwowe

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • keczup

    1 szklanka
  • piwo

    1 szklanka
  • przyprawa do żeberek

    1 opakowanie
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 łyżka

Dip

  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • Party Dip Meksykański

    1 opakowanie
  • keczup

    5 łyżek
  • woda

    2 łyżki
  • pomidory bez skóry

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem foto
Przygotować marynatę do mięsa: mieszamy ze sobą ketchup, musztardę rosyjską, jasne piwo, grubo mielony pieprz i przyprawę do żeberek.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem foto
e żeberka smażymy na złoty kolor na oleju, a następnie przekładamy do rondla z gorącym rosołem i gotujemy do miękkości 1,5-2 godziny.

Marynatą nacieramy ostudzone żeberka, odstawiamy na minimum godzinę, a następnie grillujemy ok. 5 minut z każdej strony (na tackach) lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (funkcja grill) w 180 °C 20-30 minut, obracając co jakiś czas.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem foto
Sos do żeberek: Party Dip Meksykański łączymy z ketchupem, 2-3 łyżkami wody, musztardą rosyjską, dokładnie mieszamy. Dodajemy do tego pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Dip odstawiamy do lodówki.

Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 57: Grillowane żeberka z sosem foto
Podawać z sosem, tartym chrzanem i konserwowymi ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

strzelec02

08.09.2015 21:14
smaczna potrawa

agaK.

23.06.2015 12:30
Muszę wypróbować, już dodałam do księgi przepisów:)

Megi

29.05.2015 15:52
super przepis:)!!pycha

Maciek Graba

01.02.2015 17:24
super pomysł :)

Bożena6

19.06.2014 16:48
Ja kiedyś robiłam podobnie..pycha.

misia53

12.05.2014 21:28
fajny sposób na żeberka, spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat