Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wieprzowina
200 g -
cielęcina
200 g -
wołowina
200 g -
wątróbka cielęca
100 g -
słonina wieprzowa
100 g -
jajko
2 szt -
cebula
100 g -
prawdziwki
100 g -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku -
Majeranek suszony Prymat
do smaku -
suszone śliwki
200 g -
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
do smaku -
Imbir mielony Prymat
do smaku -
wino czerwone wytrawne
400 ml -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
boczek
100 g -
Ziele angielskie mielone Prymat
do smaku -
bułka
100 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pasztet z prawdziwkami z sosem z suszonych śliwek .*.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mielony imbir. Gotową masę przełożyć do foremek, dobrze ubić, owinąć folią spożywczą i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej.
Śliwki dusić w czerwonym winie z dodatkiem przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat. Gdy część płynu odparuje, całość dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pasztet pokroić i wraz z sałatą ułożyć na pierniku anyżowym - podawać z sosem śliwkowym.
Komentarze (9)