Pasztet z prawdziwkami z sosem z suszonych śliwek .*.

Pasztet z prawdziwkami z sosem z suszonych śliwek .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    200 g
  • cielęcina

    200 g
  • wołowina

    200 g
  • wątróbka cielęca

    100 g
  • słonina wieprzowa

    100 g
  • jajka

    2 szt
  • cebula

    100 g
  • prawdziwki

    100 g
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • suszone śliwki

    200 g
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

    do smaku
  • imbir mielony

    do smaku
  • wino czerwone wytrawne

    400 ml
  • liść laurowy

    1 szt
  • boczek

    100 g
  • ziele angielskie mielone

    do smaku
  • bułka

    100 g
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowy boczek wieprzowy (bez skóry) i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać pokrojone mięso, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Całość dusić do miękkości, pod koniec gotowania dodać sparzone wątróbki i bułkę bez skóry. Wszystkie składniki dusić 15 minut i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mielony imbir. Gotową masę przełożyć do foremek, dobrze ubić, owinąć folią spożywczą i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej.

Śliwki dusić w czerwonym winie z dodatkiem przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat. Gdy część płynu odparuje, całość dokładnie zmiksować, przetrzeć przez sito i ostudzić.
Pasztet pokroić i wraz z sałatą ułożyć na pierniku anyżowym - podawać z sosem śliwkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 23:28
Super przepis na smaczny pasztet;)

IZABELA29

22.12.2016 17:15
Warto zrobic

MarchiochaKucharzy

09.01.2014 16:34
taki pasztet mam w planach :)

Rycerz

30.12.2013 18:44
Uwielbiam, takie pasztety.

Justyna223

23.01.2013 18:44
przepyszne

dwa pokoje z kuchnią

20.01.2013 12:22
robiłam już taki sos, a raczej konfiturę z grzańcem galicyjskim i jest pycha- do pasztetu jak najbardziej!

Joanna108

05.01.2013 19:18
przepyszne klimaty

IZABELA29

07.09.2012 09:05
to musi byc pyszne

daria2911

29.05.2012 15:02
super, na pewno wypróbuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat