sałatka z zielonym groszkiem, rukolą, awokado i grapefruitem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    50 g
  • awokado

    1/2 sztuki
  • groszek zielony

    1/3 szklanki
  • grapefruit

    1/2 sztuki
  • szalotka

    1/4 malej sztuki (opcja)
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rukolę opłukać i osuszyć.
Grejpfruta postawić na desce, ściąć skórkę z góry i z dołu, obrać nożem z piłką skórkę i albedo zaczynając od góry w dół. Następnie od zewnątrz wycinać kawałki miąższu spomiędzy błonek. Resztkę ścisnąć nad miską, by pozyskać sok.
Awokado przekroić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Świeży groszek obrać. Szalotkę lub czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Na dużym talerzu zaaranżować składniki.
Oliwę extra, ocet i sok z grejpfruta wymieszać i polać sałatkę. Posolić i popieprzyć do smaku.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 20.10.2015 20:32
zielono u Ciebie
msmariusz 20.10.2015 20:30
zdrowo i smacznie
Adamorek 12.06.2014 15:33
letnie smaki
mysza75 12.06.2014 14:29
Każdy by się skusił cudnie wygląda sałatka
Krystyna32 12.06.2014 09:52
pyszna sałatka
ben-ka 12.06.2014 07:28
No tak....wystarczy popatrzeć na zdjęcie,by chcieć spróbować:)
Barbara13 12.06.2014 00:03
Ależ pyszności,kusi strasznie,chętnie bym porwała taki talerzyk :)
Edith85 11.06.2014 21:09
wygląda bajecznie
gibli 11.06.2014 20:06
smakowicie)
IwonaDD 11.06.2014 20:05
samo zdrowie na talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat