Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z pieczonymi warzywami z sosem na bazie Tahini, DS XVII odc. 30
Brak pomysłu na obiad? Nie wiesz, co zjeść na kolację? Przepis na sałatkę z pieczonymi, korzennymi warzywami przychodzi z pomocą!
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić sycącą sałatkę z warzywami
- jak zrobić orientalny sos
- co dodać do sałatki
1. Cebulę kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią sok jabłkowy i wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy imbir, mieszamy całość i chwilę podgrzewamy, aż cebula się skarmelizuje.
2. Marchewkę i pietruszkę kroimy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Buraka i ziemniaki kroimy w plastry.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W formie do pieczenia układamy pokrojone warzywa korzeniowe, skrapiamy je oliwą i posypujemy kurkumą. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
4. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy sos. W misce łączymy: jogurt grecki, pastę tahini, miód, posiekaną papryczkę chili, przyprawę curry, paprykę słodką i paprykę wędzoną. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
5. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy krótko pestki słonecznika. Ser feta kroimy w kostkę.