Sałata z pieczonymi warzywami z sosem na bazie Tahini, DS XVII odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Sałata z pieczonymi warzywami z sosem na bazie Tahini, DS XVII odc. 30

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatkę można zrobić nie tylko ze świeżych warzyw! Zobaczcie, jak w prosty sposób można przygotować sycącą sałatkę z pieczonych warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków i buraków. To idealna propozycja na chłodny, jesienny wieczór. Z dodatkiem sosu na bazie pasty tahini, aromatyczną kurkumą oraz paprykami: słodką oraz wędzoną. Całość tworzy niepowtarzalny smak!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • sok jabłkowy

    100 mililitrów
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • marchewka

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • burak

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sałata rzymska

    1 sztuka
  • szpinak świeży

    1 garść
  • roszponka

    1 garść
  • pomidorki koktajlowe

    250 gramów
  • Pomidory suszone w paskach

    1 łyżka
  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • ser feta

    80 gramów
  • kiełki koniczyny

    1 mała garść
  • kiełki rzodkiewki

    1 mała garść
  • kolendra

    kilka gałązek

Sos:

  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • tahini pasta sezamowa

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałata z pieczonymi warzywami z sosem na bazie Tahini, DS XVII odc. 30

Brak pomysłu na obiad? Nie wiesz, co zjeść na kolację? Przepis na sałatkę z pieczonymi, korzennymi warzywami przychodzi z pomocą!

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić sycącą sałatkę z warzywami
  • jak zrobić orientalny sos 
  • co dodać do sałatki

1. Cebulę kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią sok jabłkowy i wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy imbir, mieszamy całość i chwilę podgrzewamy, aż cebula się skarmelizuje.

2. Marchewkę i pietruszkę kroimy na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Buraka i ziemniaki kroimy w plastry.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W formie do pieczenia układamy pokrojone warzywa korzeniowe, skrapiamy je oliwą i posypujemy kurkumą. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

4. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy sos. W misce łączymy: jogurt grecki, pastę tahini, miód, posiekaną papryczkę chili, przyprawę curry, paprykę słodką i paprykę wędzoną. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

5. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy krótko pestki słonecznika. Ser feta kroimy w kostkę.

Sposób podania:

Na duży talerz wykładamy całe liście sałaty. Na środku układamy rukolę i szpinak. Dodajemy również połówki pomidorów koktajlowych, pomidory suszone oraz skarmelizowaną cebulę, upieczone warzywa korzeniowe i ser feta. Sałatkę dekorujemy kiełkami oraz prażonymi pestkami słonecznika. Podajemy z sosem na bazie tahini.

Doradca Smaku
Do karmelizowania cebuli należy użyć świeżo wyciśniętego bądź tłoczonego na zimno soku jabłkowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Kinaa91 27.10.2022 22:57
Czym można zastąpić pastę Tahini, niestety u nas ciężko kupić?
[email protected] 26.10.2022 13:09
Bardzo smaczna sałatka z pieczonymi warzywami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat