Czy sałatę należy kroić nożem? Jaki jest najlepszy sposób na rozdrabnianie zielonych liści do sałatek? Co może nam się przydać do krojenia sałaty?
Często, gdy przygotowujemy sałatę do obiadu lub na lunch stajemy przed dylematem – pokroić liście sałaty czy nie? Krojenie sałaty od dawna jest tematem sporów.
Sałatę masłową i lodową, najlepiej jest mimo wszystko rwać palcami na drobniejsze kawałki.
Nie powinno się do krojenia sałaty stosować noża ze stali, ponieważ stal w kontakcie z liśćmi sałaty lodowej, rzymskiej, czy kapusty pekińskiej powoduje utlenianie zawartych w nich witamin i może powodować zmianę smaku na gorzki.
Pomocny w takich sytuacjach może się okazać za to jeden z szeroko dostępnych aktualnie plastikowych noży do sałaty. To świetny kompromis, gdy męczy nas już własnoręczne rwanie sałaty.
Na rynku obecnie furorę robi również miska do krojenia sałaty, która znacząco ułatwia przygotowywanie sałatek.
Pokrojoną sałatę możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań. Jeśli szukacie inspiracji, skorzystajcie z naszych przepisów na sałatki.