odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pieczony burak z konfiturą z cebuli, odc. 26

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pieczony burak z grillowanym kozim serem i dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli, to wspaniałe połączenie smaków, którym się zachwycicie. Takie danie możecie zaserwować na przyjście gości, czy jako przystawkę przed daniem głównym. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • burak

    2 sztuki
  • figi

    2 sztuki
  • miód wielokwiatowy

    2-3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • nalewka z pigwy

    50 ml
  • rukola

    garść
  • ser kozi

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do smaku

Konfitura:

  • olej do smażenia

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • żurawina suszona

    3 łyżki
  • sos balsamico

    3 łyżki

Do dekoracji:

  • pestki słonecznika

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Sposób przygotowania:

1. Siekamy czerwoną cebulę na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie smażymy warzywo. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino, sos balsamico i żurawinę, całość mieszamy i doprawiamy przyprawą do wina i piwa, łączymy składniki i smażymy je na małym ogniu.

2. Na folię aluminiową wylewamy olej, dodajemy sól, zawijamy w całość buraki i pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. Figi kroimy na ćwiartki.

4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, do którego dodajemy owoce, całość doprawiamy rozmarynem i mieszamy. Dodajemy miód, nalewkę i doprawiamy składniki czarnym pieprzem.

5. Ser kozi kroimy na plasterki i grillujemy go na zloty kolor na rozgrzanej patelni ryflowanej. Buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy na patelnię z figami, po czym mieszamy je z powstałym sosem.

 

Sposób podania:

Na talerz nakładamy rukolę, na nią kładziemy konfiturę z cebuli, układamy ser, figi i buraki. Całość polewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.

 

 

 

Doradca Smaku
Schłodzonego buraka będzie nam łatwiej obrać ze skórki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat