Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Pieczony burak z konfiturą z cebuli, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(85)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczony burak z grillowanym kozim serem i dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli, to wspaniałe połączenie smaków, którym się zachwycicie. Takie danie możecie zaserwować na przyjście gości, czy jako przystawkę przed daniem głównym. 

Składniki:

Składniki:

burak 2 sztuki
figi 2 sztuki
miód wielokwiatowy 2-3 łyżki
masło 2 łyżki
nalewka z pigwy 50 ml
rukola garść
ser kozi 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku

Konfitura:

olej do smażenia
cebula czerwona 1 sztuka
wino czerwone 1/2 szklanki
żurawina suszona 3 łyżki
sos balsamico 3 łyżki

Do dekoracji:

pestki słonecznika

Porada

Schłodzonego buraka będzie nam łatwiej obrać ze skórki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pieczony burak z konfiturą z cebuli, odc. 26

 

Sposób przygotowania:

1. Siekamy czerwoną cebulę na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie smażymy warzywo. Gdy cebula się zeszkli dodajemy wino, sos balsamico i żurawinę, całość mieszamy i doprawiamy przyprawą do wina i piwa, łączymy składniki i smażymy je na małym ogniu.

2. Na folię aluminiową wylewamy olej, dodajemy sól, zawijamy w całość buraki i pieczemy przez około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. Figi kroimy na ćwiartki.

4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, do którego dodajemy owoce, całość doprawiamy rozmarynem i mieszamy. Dodajemy miód, nalewkę i doprawiamy składniki czarnym pieprzem.

5. Ser kozi kroimy na plasterki i grillujemy go na zloty kolor na rozgrzanej patelni ryflowanej. Buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy na patelnię z figami, po czym mieszamy je z powstałym sosem.

 

Sposób podania:

Na talerz nakładamy rukolę, na nią kładziemy konfiturę z cebuli, układamy ser, figi i buraki. Całość polewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak