Sałatka z kalafiora i pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwone cebule

    2 szt
  • octu winnego

    1 łyżka
  • suszone oregano

    1 łyżeczka
  • olej

  • cukru

    1/2 łyżeczki
  • feta

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior umyć, osączyć na sicie.Włożyć do osolonego wrzątku z dodatkiem cukru. Gotować kilka minut, tak by kalafior się nie rozgotował pozostał jędrny. Odcedzić różyczki. Pomidory sparzyć, obrać i przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na ósemki.
Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Wymieszać z kalafiorem i pomidorami.
Z oleju, octu i szczypty soli przyrządzić sos o konsystencji emulsji, doprawić białym pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać pokruszonym serem feta i oregano. Delikatnie wymieszać i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 30.09.2010 10:40
mniam
aginaa 30.09.2010 10:40
mniam
buksiak12 18.09.2010 14:16
fajny przepis,pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat