Sałatka z jajkami z sosem czosnkowo-orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy włoskie

    1/4 szklanki
  • oliwa

    1/4 szklanki
  • czosnek

    1 ząbki
  • jajka

    4 szt
  • ser feta

    1/4 opakowania
  • papryka czerwona

    1/4 szt
  • pomidor

    2 szt
  • ogórek

    1 szt
  • rukola

    2 garście
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie najlepiej stare kroimy nożem i zalewamy oliwą, odstawiamy na 5-7 godzin. Orzechy przecedzamy przez sitko. A do oliwy dodajemy stary czosnek. Później polejemy sałatę tym sosem.

Na talerze wykładamy umyta rukolę, pokrojone warzywa: ogórek, pomidor, paprykę. Dodajemy ugotowane i pokrojone jajko na pół oraz ser feta. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem czosnkowo-orzechowym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat