Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, papryke pokroić w paseczki - dodać do sałaty.
Cebulę pokroić w półtalarki i dodać do pozostałych składników.
Cukinię obrać, pokroić w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki. Paseczki blanszować ok 2 minut w osolonej wodzie.
Następnie odcedzic cukinię i pozostawić do ostygnięcia.
Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby). czosnek, oliwę i sok z cytryny zmiksować aż powstanie sos. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.
Cukinię wymieszać z łyżka sosu.
Pozostały sos dodać do sałaty i delikatnie wymieszać. Na sałatkę wyłożyć cukinię i posypać posiekanymi pistacjami.