Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z kozim serem na grzankach z pieczonymi burakami, DS XVII odc. 22

5.0
(42)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałata z kozim serem, pieczonymi buraczkami, oliwkami podana na grillowanych ciabattach. Efektowna odmiana zwykłej sałatki z pysznym sosem aromatyzowanym suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. 

Składniki:

buraki 400 gramów
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
ciabatta 2 sztuki
rukola 1 garść
szpinak świeży 1 garść
oliwki czarne Smak 10 sztuk
Czosnek marynowany Smak 10 ząbków
ser kozi 100 gramów
migdały w płatkach 50 gramów

Sos:

oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

sałata rzymska 1 sztuka

Porada

Buraki możemy też upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówka jest wygodnym rozwiązaniem – mamy pewność, że sok z buraków się nie wyleje. Długość pieczenia buraków należy dostosować do tego, jak je pokroiliśmy. Cienkie plastry pieczemy najkrócej, 25 minut, łódeczki – 30 minut, a całe buraki godzinę.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z kozim serem na grzankach z pieczonymi burakami, DS XVII odc. 22

Są takie połączenia smaków, które nigdy się nie nudzą. Na przykład ser kozi i pieczone buraczki. Aby nie jadać w kółko takiego samego dania, spróbujcie podać je inaczej, tak jak tę sałatkę - na grzankach z ciabatty. Sałata z kozim serem i burakami jest pyszna!

Przygotowanie:

1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie łódeczki. Przekładamy do keksówki, polewamy łyżką oliwy, octem balsamicznym, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem. Buraki wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gdy się pieką, przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.

2. Patelnię grillową rozgrzewamy z pozostałą oliwą. Układamy przekrojone na połówki ciabatty i grillujemy z obu stron.

3. W głębokim talerzu układamy rukolę, szpinak, oliwki i marynowany czosnek. Dodajemy plastry koziego sera.

4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy oliwę, ocet balsamiczny, miód, musztardę francuską i suszone pomidory z czosnkiem. Całość dobrze mieszamy.

5. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.

Sposób podania:

Na talerz wykładamy grzanki. Układamy na nich wcześniej przygotowane liście rukoli i szpinaku wraz z dodatkami oraz pieczone łódeczki z buraka. Całość polewamy sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Grzanki podajemy z liśćmi sałaty.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak