Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z kozim serem na grzankach z pieczonymi burakami, DS XVII odc. 22
Są takie połączenia smaków, które nigdy się nie nudzą. Na przykład ser kozi i pieczone buraczki. Aby nie jadać w kółko takiego samego dania, spróbujcie podać je inaczej, tak jak tę sałatkę - na grzankach z ciabatty. Sałata z kozim serem i burakami jest pyszna!
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie łódeczki. Przekładamy do keksówki, polewamy łyżką oliwy, octem balsamicznym, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem. Buraki wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Gdy się pieką, przygotowujemy pozostałe składniki sałatki.
2. Patelnię grillową rozgrzewamy z pozostałą oliwą. Układamy przekrojone na połówki ciabatty i grillujemy z obu stron.
3. W głębokim talerzu układamy rukolę, szpinak, oliwki i marynowany czosnek. Dodajemy plastry koziego sera.
4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy oliwę, ocet balsamiczny, miód, musztardę francuską i suszone pomidory z czosnkiem. Całość dobrze mieszamy.
5. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy grzanki. Układamy na nich wcześniej przygotowane liście rukoli i szpinaku wraz z dodatkami oraz pieczone łódeczki z buraka. Całość polewamy sosem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Grzanki podajemy z liśćmi sałaty.