Comber jagnięcy z sosem miodowo - truflowym i sałatką z serem feta

Comber jagnięcy z sosem miodowo - truflowym i sałatką z serem feta

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber jagnięcy

    600 g
  • oliwa

    100 ml
  • rozmaryn

    1 pęczek
  • pomidory bez skóry

    200 g
  • oliwki zielone Smak

    100 g
  • oliwki czarne Smak

    100 g
  • ser feta

    200 g
  • rukola

    1 pęczek
  • sól ziołowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w paski ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu
0,5 cytryny
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubomielonego Prymat

SOS MIODOWO - TRUFLOWY:
2 łyżki musztardy figowej
Kilka listków posiekanej świeżej mięty
5 ml octu winnego
szczypta soli
szczypta pieprzu czarnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oczyszczony comber z jagnięcia marynować ok. 24 godzin w oliwie wymieszanej z czosnkiem, odrobiną posiekanego rozmarynu, pokrojoną w plasterki cytryną i szczyptą grubo mielonego pieprzu. Po wyjęciu z marynaty mięso zrumienić na patelni lub usmażyć na grillu. Na patelni rozpuścić miód (łyżkę miodu zostawić), dodać miód pitny (najlepiej trójniak), gałązki rozmarynu i szczyptę mielonej papryki chili. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z posiekanymi pomidorami, przekrojonymi na pół oliwkami i pokrojonym w kostkę serem feta. Doprawić do smaku sosem vinaigrette przygotowanym z musztardy figowej, świeżej mięty, oliwy, octu winnego, łyżki miodu truflowego, soli i mielonego pieprzu. Usmażony comber podzielić na porcje, skropić sosem miodowo-truflowym i podawać z sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat