Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z buraków z gorgonzolą i orzechami

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Łatwa w przygotowaniu i niebanalna w smaku sałatka z buraków z gorgonzolą i orzechami. Danie, które można zaserwować zaproszonym gościom, ale sprawdzi się również w roli szybkiego lunchu do pracy. 

Składniki:

Składniki sałatki:

burak 3 sztuki
orzechy włoskie 100 gramów
ser pleśniowy typu gorgonzola 200 gramów
rukola 50 gramów

Dressing:

sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 5 dużych łyż.
miód 2 duże łyż.
ocet balsamiczny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z buraków z gorgonzolą i orzechami

Przygotowywanie sałatki rozpocznij od najdłuższej czynności, czyli pieczenia buraków. Dokładnie je umyj, osusz i owiń folią aluminiową.

Zawinięte buraki włóż do mocno nagrzanego piekarnika (230 - 250° C) i piecz przez około dwie godziny.

Następnie wyjmij buraki, rozwiń folię, ostudź i obierz.

Orzechy podsmaż na suchej patelni.

Pokrój buraki na plasterki i przekrój każdy na pół. Przygotuj dressing łącząc ze sobą podane składniki: sól, mielony pieprz czarny, suszony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Wymieszaj je dokładnie za pomocą trzepaczki.

Buraki przełóż do miski i polej dressingiem. Następnie dodaj ser pokrojony w kostkę, rukolę i podprażone wcześniej orzechy włoskie. Sałatkę dokładnie wymieszaj i podawaj z bagietką.

Podawać z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak