Sałatka z buraków z gorgonzolą i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łatwa w przygotowaniu i niebanalna w smaku sałatka z buraków z gorgonzolą i orzechami. Danie, które można zaserwować zaproszonym gościom, ale sprawdzi się również w roli szybkiego lunchu do pracy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki sałatki:

  • burak

    3 sztuki
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    200 gramów
  • rukola

    50 gramów

Dressing:

  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    5 dużych łyż.
  • miód

    2 duże łyż.
  • ocet balsamiczny

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowywanie sałatki rozpocznij od najdłuższej czynności, czyli pieczenia buraków. Dokładnie je umyj, osusz i owiń folią aluminiową.

Zawinięte buraki włóż do mocno nagrzanego piekarnika (230 - 250° C) i piecz przez około dwie godziny.

Następnie wyjmij buraki, rozwiń folię, ostudź i obierz.

Orzechy podsmaż na suchej patelni.

Pokrój buraki na plasterki i przekrój każdy na pół. Przygotuj dressing łącząc ze sobą podane składniki: sól, mielony pieprz czarny, suszony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Wymieszaj je dokładnie za pomocą trzepaczki.

Buraki przełóż do miski i polej dressingiem. Następnie dodaj ser pokrojony w kostkę, rukolę i podprażone wcześniej orzechy włoskie. Sałatkę dokładnie wymieszaj i podawaj z bagietką.

Podawać z bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat