Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki sałatki:
-
burak
3 sztuki -
orzechy włoskie
100 gramów -
ser pleśniowy typu gorgonzola
200 gramów -
rukola
50 gramów
Dressing:
-
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
oliwa
5 dużych łyż. -
miód
2 duże łyż. -
ocet balsamiczny
4 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotowywanie sałatki rozpocznij od najdłuższej czynności, czyli pieczenia buraków. Dokładnie je umyj, osusz i owiń folią aluminiową.
Zawinięte buraki włóż do mocno nagrzanego piekarnika (230 - 250° C) i piecz przez około dwie godziny.
Następnie wyjmij buraki, rozwiń folię, ostudź i obierz.
Orzechy podsmaż na suchej patelni.
Pokrój buraki na plasterki i przekrój każdy na pół. Przygotuj dressing łącząc ze sobą podane składniki: sól, mielony pieprz czarny, suszony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Wymieszaj je dokładnie za pomocą trzepaczki.
Buraki przełóż do miski i polej dressingiem. Następnie dodaj ser pokrojony w kostkę, rukolę i podprażone wcześniej orzechy włoskie. Sałatkę dokładnie wymieszaj i podawaj z bagietką.
Podawać z bagietką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się