Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mix sałat
1 opakowanie -
ogórek
1 sztuka -
pomidor malinowy
1 sztuka -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
oliwki czarne Smak
20 gramów -
feta
120 gramów -
oliwa
3 łyżki -
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat
-
woda
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna to propozycja lekkiej sałatki, na którą przepis zawsze warto mieć pod ręką. Do jej przygotowania możecie wykorzystać większość lubianych przez Was warzyw, ale najlepiej sięgnąć po ogórka, pomidora oraz mix sałat, czyli te które z pewnością macie w swojej kuchni. Do tego ser feta, oliwki, sos koperkowy Prymat i szybka przekąska gotowa! Sałatkę wiosenną można podać również jako dodatek do dań grillowych, dla których będą świetną, orzeźwiającą przekąską! Jeśli lubicie proste przepisy, to ten z pewnością Wam się spodoba!
Sposób przygotowania:
1. Mieszankę sałat myjemy i odstawiamy do osuszenia.
2. Kroimy warzywa na większe kawałki. Dla ciekawszego efektu możemy kroić ogórka w cienkie podłużne plastry. Łatwo możemy to zrobić używając obieraczki do warzyw i krojąc ogórka w poprzek.
3. Zawartość saszetki sosu koperkowego z błonnikiem wsypujemy do miski i mieszamy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody. Pamiętajmy, że sos dodajemy do sałatki na około 10 minut przed podaniem, żeby smak zdążył się przegryźć, a liście sałaty bardzo nie opadły.
4. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Jeżeli chcemy serwować danie dla każdego osobno, można pokroić ser w grubsze plastry i położyć na wierzchu sałatki, tak aby każdy wymieszał go sobie zgodnie z upodobaniem.
5. Sałatę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z sosem sałatkowych. Do sałaty z sosem dodajemy pomidora, cebulę, oliwki, ogórka i delikatnie mieszamy.
Przepisów sałatkowych jest ogromna ilość! Wybierzcie te, które podobają Wam się najbardziej! Znajdziecie je wszystkie w serwisie Doradca Smaku -> PRZEPISY
Komentarze (0)