Sajgonki z warzywami

Sajgonki z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    24 szt.
  • kapusta pekińska

    1
  • marchew

    3
  • papryka czerwona

    1
  • por (biała część)

    6 cm
  • pieczarki

    6
  • cebule

    3
  • grzyby mun

    3 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • sos słodko-kwaśny

    2 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sajgonki z warzywami foto
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Por i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobne paski, pieczarki pokroić w plasterki.
Krok 2 - Sajgonki z warzywami foto
Kapustę pekińską umyć i pokroić na drobne kawałki.
Krok 3 - Sajgonki z warzywami foto
Marchewkę pokroić w drobne paseczki.
Krok 4 - Sajgonki z warzywami foto
Grzyby mun zalać gorącą wodą na ok. 15 min. po czym osączyć.
Krok 5 - Sajgonki z warzywami foto
Na rozgrzaną oliwę dodać marchew.
Krok 6 - Sajgonki z warzywami foto
Następnie paprykę i cebulę.
Krok 7 - Sajgonki z warzywami foto
Po kilku min. smażenia dodać pieczarki.
Krok 8 - Sajgonki z warzywami foto
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać 1/2 szklanki wody, aby warzywa nie przywierały.
Krok 9 - Sajgonki z warzywami foto
Gdy warzywa zmiękną dodać połowę posiekanej kapusty pekińskiej.
Krok 10 - Sajgonki z warzywami foto
Wymieszać i dusić pod przykryciem.
Krok 11 - Sajgonki z warzywami foto
Następnie dodać grzyby mun.
Krok 12 - Sajgonki z warzywami foto
Pod koniec dodać resztę kapusty pekińskiej.
Krok 13 - Sajgonki z warzywami foto
Następnie oprószyć pieprzem cayenne.
Krok 14 - Sajgonki z warzywami foto
Doprawić sosem słodko - kwaśnym.
Krok 15 - Sajgonki z warzywami foto
Na koniec doprawić sosem sojowym jasnym i dokładnie wymieszać. Smażyć do odparowania.
Krok 16 - Sajgonki z warzywami foto
Następnie papier ryżowy zanurzać w ciepłej wodzie na kilka sekund.
Krok 17 - Sajgonki z warzywami foto
Po wyjęciu układać 1,5 łyżki farszu.
Krok 18 - Sajgonki z warzywami foto
Następnie zawinąć z jeden strony.
Krok 19 - Sajgonki z warzywami foto
oraz kolejno zawinąć po bokach
Krok 20 - Sajgonki z warzywami foto
na koniec zwinąć w rulonik.
Krok 21 - Sajgonki z warzywami foto
Tak powtarzać z wszystkimi sajgonkami.
Krok 22 - Sajgonki z warzywami foto
Następnie smażyć na oleju z dwóch stron.
Krok 23 - Sajgonki z warzywami foto
Podawać z ryżem i sałatką z kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

20.01.2015 07:10
bardzo lubię sajgonki

Margo1

29.12.2014 15:02
lubię takie

Jagódka77

18.11.2014 13:21
na pewno są pyszne

Wafelek2601

28.10.2014 15:01
moje ulubione

Ada-Gaba

24.09.2014 21:42
fajny przepis, domowe najlepsze

Ela15

14.08.2014 21:30
bardzo dobre

EmciaPichci

20.07.2014 10:59
domowe najlepsze :)

adelajda

11.06.2014 06:08
Chce się zjeść :))))

as28

24.05.2014 21:10
lubię sajgonki z warzywami

Stenka

24.05.2014 14:32
fajny przepis, z warzywami nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat