Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany ze śliwkami podany w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 szklanki
mleko 2 1/2 szklanki
jaja 2 szt.
cukier 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
suszone śliwki 15 dag
tłuszcz do formy
sól do smaku
cukier waniliowy
Składniki na sos śliwkowy:
śliwki suszone 15 dag
mąka 1i 1/2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
śmietana 3 łyżki
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany ze śliwkami podany w sosie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Śliwki opłukać i pokroić w paski. Ryż ugotować w dużej ilości wody przez 10 minut. Odcedzić, zalać wrzącym mlekiem dodać olej, sól do smaku i dogotować na wolnym ogniu. Jaja utrzeć z cukrem, wymieszać z ryżem i cukrem waniliowym. Przygotować formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi , wyłożyć połowę ryżu. Następnie obłożyć pokrojonymi śliwkami i przykryć resztą ryżu.
Krok 1 - Ryż zapiekany ze śliwkami podany w sosie foto
2
Upiec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut.
Krok 2 - Ryż zapiekany ze śliwkami podany w sosie foto
3
Pokroić na porcje i podawać z sosem śliwkowym.


Wykonanie sosu:
Śliwki namoczyć, ugotować w tej samej wodzie następnie przetrzeć. Z mleka, mąki i śmietany zrobić zawiesinę, dodać do sosu, zagotować i doprawić do smaku cukrem z wanilią.
Krok 3 - Ryż zapiekany ze śliwkami podany w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 16.11.2013 19:28
świetnie - tak niewiele potrzeba czasami aby stworzyć coś pysznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak