Ryż z marchewką i mięsem

Ryż z marchewką i mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    3/4 szkl
  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

    1/4
  • udziec z indyka

    40 dkg
  • natka pietruszki

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • woda

    1 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • pieprz

    5 ziaren
  • kostka mięsna

  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ryż z marchewką i mięsem

Mięso dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy razem z liściem laurowym, ziarenkami pieprzu, zielem angielskim i kostką mięsną. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Po 30 minutach dodajemy wszystkie jarzyny do gotującego się wywaru i dalej gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Jak wszystko będzie miękkie wyciągamy z wywaru i chłodzimy. Natomiast do gotującego się wywaru dajemy opłukany ryż i gotujemy 15 min. W tym czasie miękkie jarzyny kroimy na małe kawałeczki. To samo robimy z ugotowanym mięsem. Wszystko z powrotem dajemy do ryżu, dokładnie mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

IwonaKa 18.12.2013 00:02
smaczne,lekkie danie
Dorian 16.09.2013 08:37
super jedzonko
ben-ka 10.08.2013 09:11
to coś dla mnie,lubię ryż.
JaPaqc 04.07.2013 20:50
pomysłowa potrawa
owca441 24.05.2013 20:58
ciekawe danie
teresa18 18.05.2013 17:20
świetny, robię podobny
barbara11561 14.05.2013 16:17
smacznie wygląda
Ada-Gaba 29.03.2013 08:37
świetne danie
MagdaXXX 24.03.2013 09:38
wygląda pysznie
IZABELA29 21.02.2013 08:52
z tego co czytam to ma być gęste danie...?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat